Arbejdstilsynet kræver handling nu af Havari-kommissionen

Ansatte i Havarikommissionen lider under »psykisk voldtægt«, stressrelateret psoriasis, grådlabilitet og søvnproblemer, viser ny afgørelse fra Arbejdstilsynet, som udsteder et nyt påbud til Havarikommissionen.

Chefen for Havarikommissionen, Martin Puggaard, erkender udfordringer med arbejdsmiljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Statens kriseramte sikkerhedsvagthund, Havarikommissionen, har fået et nyt påbud fra Arbejdstilsynet om at søge ekstern hjælp til at få undersøgt det psykiske arbejdsmiljø. Alene i år har to medarbejdere meldt sig langtidssyge på grund af det psykiske arbejdsmiljø, og flere ansatte klager over, at de føler sig »kørt på«, forfulgt og »psykisk voldtaget« af ledelsen.

Havarikommissionen er en lille arbejdsplads med 11 ansatte inklusive ledelsen, og den har været gal med arbejdsmiljøet i årevis.

Arbejdstilsynet var på et nyt uanmeldt besøg i september og har nu påbudt virksomheden at hyre en autoriseret rådgivningsvirksomhed, som skal undersøge forholdene, fremgår det af en afgørelse fra 12. december.

»Virksomheden påbydes at undersøge det psykiske arbejdsmiljø i Havarikommissionen, herunder om der forekommer mobning. Undersøgelsen skal gøre det muligt at konstatere, om arbejdsmiljøforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige,« skriver Arbejdstilsynet i afgørelsen.

»Virksomheden påbydes at bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljø­området til at foretage undersøgelsen af arbejdsmiljøforholdene i virksomheden for at afdække, om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø,« fremgår det videre.

De glade og de knap så glade ansatte

Ifølge begrundelserne for påbuddet klager flere ansatte over, de ikke bliver taget alvorligt, bliver talt ned til, fejet af og hånet af ledelsen i andres nærvær.

Det dårlige psykiske arbejdsmiljø har alvorlige konsekvenser i form af psykisk betinget psoriasis og behandlingskrævende eksem, grådlabilitet og søvnproblemer, fremgår det endvidere. Havarikommissionen har også tidligere fået påbud om at søge hjælpe hos eksterne konsulenter, uden at dette tilsyneladende har rettet op på tingene.

Havarikommissionens chef Martin Puggaard har siden sin tiltræden i 2011 fyret i alt fire havariinspektører, hvoraf tre kører retssager for uberettiget afskedigelse. Under retssagerne er der kommet en række oplysninger frem om ringe arbejdsmiljø. Et par nuværende ansatte har klaget over, at Martin Puggaard har chikaneret dem, efter at de vidnede til fordel for deres afskedigede kolleger. Denne problemstilling indgår nu i Arbejdstilsynets nye sag.

Ifølge Arbejdstilsynets afgørelse er Havarikommissionen tilsyneladende delt i to grupper, hvor ledelsen er en del af den ene.

Enkelte medarbejdere forsøger at holde sig neutrale. Én siger: »Jeg trækker mig ind i min hule som overlevelsesstrategi.«

Chefen for Havarikommissionen, Martin Puggaard, erkender udfordringer med arbejdsmiljøet.

I et tidligere interview med Berlingske sagde Puggaard således, at »vi har, og vi havde, en udfordring i manglende accept af rammebetingelser og grundvilkår i organisationen. Det er vigtigt at forstå, at organisationen er delt i nogle, der er glade for jobbet og rammerne, og nogle, som er knap så glade.«

Karoly Nemeth, som er advokat for tre af de afskedigede medarbejdere, har beskyldt ledelsen i Havarikommissionen for psykisk terror mod de ansatte og har klaget til Transportministeriet over sagen. Transportministeriet har hidtil afvist at kommentere sagen under henvisning til de igangværende retssager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Martin Puggaard til det nye påbud fra Arbejdstilsynet.