Arbejdstilsynet ind i strid om dødsfly i Havarikommissionen

Havarikommissionens chef fjernede centrale sikkerhedspassager i rapport om dramatisk og fatalt flystyrt i Grønland. Inspektøren bag havarirapporten følte sig voldsomt nedvurderet og gik ned med stress.

Havarikommissionens chef, Martin Puggaard, fjernede væsentlige passager i en havarirapport om et fatalt flystyrt i Kulusuk i Grønland. Sagen er nu en del af Arbejdstilsynets undersøgelse af forholdene i kommissionen. Foto: Morten Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stridighederne mellem Havarikommissionens chef, Martin Puggaard, og kommissionens inspektører om sikkerhedsanbefalinger efter tog- og flyulykker indgår nu i Arbejdstilsynets seneste undersøgelser af den krise- og stressramte arbejdsplads.

Havarikommissionens fornemste opgave er at analysere ulykker og komme med anbefalinger om bedre sikkerhed, så tilsvarende ulykker kan undgås i fremtiden.

Berlingske Business har den seneste tid beskrevet, hvordan intern uenighed om omfanget af anbefalinger fra Havarikommissionen til fly- og togselskaber har været en medvirkende årsag til voldsomme interne ­problemer hos den uafhængige statslige sikkerhedsvagthund.

Ifølge fyrede ansatte har Havarikommissionens chef Martin Puggard i flere tilfælde fjernet sikkerhedsanbefalinger fra havarirapporter til stor frustration for sine ansatte inspektører. Martin Puggard har forklaret, at Havarikommissionen i højere grad satser på dialog med fly- og togselskaber frem for anbefalinger.

Situationen i Havarikommissionen er så tilspidset, at en uenighed om en dødsulykke på Grønland nu indgår i Arbejdstilsynets undersøgelser af det dårlige arbejdsmiljø hos Havarikommissionen.

Sagen stammer fra 2014, hvor en pilot blev dræbt og et privatfly totalsmadret, da det uden varsel fløj ind i en klippevæg i tåge og dårligt vejr på øen Kulusuk på Grønlands østkyst. Få minutter før var piloten, som var ung og frisk, i kontakt med flyveledelsen i Kulusuk på radioen. Kollissionen med klippevæggen var så voldsom, at det efterfølgende var umuligt at gennemføre en obduktion af piloten.

Scenarier slettet fra rapport

Ifølge en intern redegørelse om arbejdsmiljøet i Havarikommissionen, som Berlingske har set, blev en af Havarikommissionens erfarne havariinspektører sat på opgaven med at analysere havariet og rejste til Grønland for at undersøge vraget, som lå spredt over et større område på en bjergtop. Inspektøren dokumenterede, at flyet var fløjet ind i bjergsiden med fuld motorkraft.

Trods melding om turbulens og kraftige op- og nedvinde, som er almindelige på denne lokalitet i Grønland, fløj piloten uden visuelle referencer – på almindeligt dansk: Han kunne intet se.

Havariinspektøren fandt, at det ikke var muligt med sikkerhed at fastslå, hvorfor flyet ramte klippevægge. Derfor opstillede han tre scenarier for, hvad der med stor sandsynlighed førte til ulykken. Mange piloter kender ikke de specielle forhold i Grønland, og meningen med scenarier er, at man skal lære af dem.

Havarikommissionen har tidligere gjort stor brug af scenarier, en metode som også den amerikanske havarikommissionen bruger. Men ifølge Berlingskes oplysninger blev brugen af scenarier reduceret, da Martin Puggaard blev chef.

Havariinspektørens scenarier i rapporten om flyulykken handlede bl.a. om, at flyets højdemåler ikke var indstillet korrekt, og at kraftige op- og nedvinde nær bjergene havde presset flyet for langt ned mod jorden, uden at piloten var klar over det. Men da rapporten blev offentliggjort i 2015, var scenarierne borte. Havarikommissionens ledelse havde erstattet scenarierne med en kort sætning om, at piloten kunne være besvimet.

Sagen vakte opsigt og bestyrtelse blandt de øvrige medarbejdere i Havarikommissionen, fremgår det af en redegørelse fra Arbejdstilsynet dateret 11. oktober 2016.

Inspektør blev langtidssygemeldt

»Den ansatte føler sig krænket af ledelsen og oplyser samstemmende med øvrige ansatte, at fjernelsen af scenarierne opleves som nedvurdering og usaglig fratagelse af en erfaren medarbejders faglige dømmekraft og vurdering. Ledelsen oplyser, at der ikke var belæg for påstandene i scenarierne og understreger, at der derfor udelukkende ligger faglige begrundelser bag ændringen af rapporten,« skriver Arbejdstilsynet.

Forløbet påvirkede den pågældende havariinspektør psykisk, og han blev langtidssygemeldt. Han er nu tilbage på jobbet i Havarikommissionen, men advokat Karoly Nemeth bistår ham i en sag i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen).

Havarikommissionens chef Martin Puggard ønsker af hensyn til sin tavshedspligt ikke at kommentere den konkrete sag.