Arbejdsparate indvandrere sender ledigheden en tand op

Ledighedskøen herhjemme voksede fra januar til februar med 1600 personer, men stigningen skyldes, at flere er klar til at arbejde.

Arkivfoto. Ledighedskøen herhjemme voksede fra januar til februar med 1600 personer, men stigningen skyldes, at flere er klar til at arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Flere økonomer henviser til, at særligt et højere antal indvandrere nu er jobparate.

»Det kan lyde som en dårlig nyhed, men sandsynligvis er der bare tale om, at mennesker, der i forvejen ikke havde arbejde, er blevet omklassificeret til at være registrerede ledige. Cirka 7000 modtagere af integrationsydelse er blevet erklæret jobparate i løbet af de sidste fire måneder,« påpeger Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank, i en kommentar.

Arbejdsløsheden målt på bruttoledigheden var på 4,3 pct. i februar, mens ledigheden i januar var på 4,2 pct., viser tal fra Danmarks Statistik fredag.

Det var dermed femte måned i træk med stigende ledighed, og ledigheden er nu på det højeste niveau siden januar sidste år.

Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, bemærker dog, at ledighedstallene korrigeret for de jobparate på integrationsydelse har vist en nedadgående tendens de seneste otte måneder.

»Samlet set peger de seneste data på, at jobopsvinget i Danmark er i god behold. Vi forventer, at fremgangen i beskæftigelsen fortsætter det kommende år, men i et lidt lavere tempo end sidste år. Det skyldes primært, at der allerede nu er tegn på flaskehalse i nogle brancher, hvor det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft. Det lægger naturligt en dæmper på jobvæksten,« siger hun.

Også Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker ved Nordea, peger på stigende beskæftigelse fremover.

»Vi forventer, at den aktuelt solide vækst i dansk økonomi vil fortsætte med at løfte beskæftigelsen. Frem mod udgangen af 2018 forventer vi således, at den samlede beskæftigelse vil vokse med yderligere 60.000 personer,« siger han.

Nordea venter, at arbejdsløsheden ved indgangen til 2019 vil falde til omkring 100.000 fuldtidspersoner svarende til 3,9 pct. af arbejdsstyrken.

»Dermed vil dansk økonomi på det tidspunkt stå med et arbejdsmarked, hvor der er fuld beskæftigelse, og hvor risikoen for mangel på arbejdskraft derfor er betydelig,« vurderer Jan Størup Nielsen.