Arabiske luksusfly skal lokke danskere om bord

I sommer vil Københavns Lufthavne opleve et rykind af Mellemøstlige flyselskaber, der ifølge eksperter vil lokke erhvervsrejsende til.

De arabiske flyselskaber er kendt for at tilbyde usædvanlig luksus og komfort som her hos Emirates. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske rejsende kan hen over sommeren se frem til muligheden for at flyve med nogle af verdens meste luksuriøse og ekstravagante flyselskaber. Det sker, når Emirates og Golf Airways etablerer sig i Danmark med faste ruter til henholdsvis Dubai og Bahrain – samtidig opgraderer Qatar Airways sit antal af flyvninger til Doha.

»Det er første gang, Københavns Lufthavne har så stærke forbindelser til Mellemøsten,« siger ruteudviklingschef i Københavns Lufthavne Ole Wieth Christensen.

Og skal man tro eksperterne og Skytrax, der bedømmer kvaliteten af alverdens luftfartsselskaber, kan danske rejsende se frem til lidt af en lækkerbisken, hvad angår service, mad og underholdning om bord på flyet.

»Det er en helt speciel form for fly- og serviceoplevelse. Emirates og Qatar Airways er kendt for at have de mest moderne fly i verden. De har det nyeste udstyr, de største skærme og så videre. Hele entertaintmentdelen og cateringdelen er helt i top hos de her selskaber,« siger luftfartsekspert Ole Kirchert Christensen fra Travelbroker.

Blandt andet er Qatar Airways et af de fire eneste flyselskaber, der har fået fem stjerner af Skytrax, og Emirates’ flymad er kåret som verdens bedste af Skyscanner, der får flyrejsende til at vurdere de forskellige selskaber over for hinanden på forskellige parametre.

Går mod strømmen

En af de allerstørste succeser i luftfartsbranchen i Europa de seneste ti år er Ryanair, der – uden at træde nogen over tæerne – ikke kan beskyldes for at satse på komfort og service. Og i den helt anden retning er de arabiske selskaber gået.

»Disse arabiske selskaber er interessante, fordi de satser benhårdt på at have en ypperlig service, mens de europæiske og amerikanske selskaber har skåret kraftigt ned på netop de områder,« siger Kenneth Karskov, blogger om luftfartsbranchen og medstifter af viviro.com, der sammenligner priser på flybilletter.

Emirates har satset stort på komfort. For eksempel valgte det Dubai-baserede luftfartsselskab at indrette sin nye Airbus 380, verdens største passagerfly, med blandt andet brusekabiner og bar til passagerne på første klasse. Og netop servicen kan blive en faktor, der trækker erhvervsrejsende til selskaberne.

»Det er et berømmet produkt blandt forretningsrejsende. Og de vil formentlig gerne prøve det, efter at have hørt så meget om det, når muligheden kommer til København,« siger Ole Kirchert Christensen.

Han bakkes op af Kenneth Karskov, der peger på, at prisen for at flyve med de arabiske selskaber ikke er »så dyr i forhold til produktet.«

Lille skuffelse

I første omgang indsætter Emirates et »relativt« lille fly i forhold til resten af selskabets flyflåde på ruten til København – der er faktisk mindre plads på første klasse end hos SAS

»Det er en lille skuffelse,« mener Kenneth Karskov, der dog fortsat peger på, at servicen fortsat er langt bedre her end hos SAS.

Men ifølge Ole Wieth Christensen er det normalt i forhold til den måde, hvorpå Emirates udvikler sit rutenetværk: »Typisk starter de med nogle lidt mindre flytyper på nye ruter, og når markedet kan bære det, opgraderer de til en større flytype,« siger han og påpeger, at flyet »trods alt« er på størrelse med SAS’ største transatlantiske fly.

Umiddelbart er destinationer som Doha og Dubai ikke steder, folk valfarter til, påpeger Ole Wieth Christensen videre, og derfor skal ruterne betragtes som transferdestinationer, hvorfra der er rig mulighed for at rejse videre til for eksempel Australien og Indien med selskabernes store, luksuriøse Airbus 380

Presser europæiske konkurrenter

De tre nævnte selskaber stormer frem på verdensscenen. Især Emirates agerer aggressivt på markedet og har store muskler at spille med over for konkurrenterne.

Med den olierige stat Dubai i ryggen som storaktionær har selskabet haft den helt store pengepung fremme. Blandt andet har Emirates en ordrebog på hele 156 fly til en samlet værdi af svimlende 50 milliarder dollar over de kommende år.

Og det skræmmer ifølge Kenneth Karskov mange europæiske flyselskaber. Blandt andet har den administrerende direktør for Air France, Pierre-Henri Gourgeon, udtalt, at der foregår en »unfair konkurrence« mellem de mellemøstlige og europæiske selskaber.

I første omgang havde SAS også besluttet sig for at etablere en fast forbindelse til Dubai, men da Emirates meddelte også at ville ind på ruten, blev konkurrencen for stor for SAS, der i stedet valgte at opgradere sit rutenetværk til Nordamerika.

Den sidste af de nye ruter med de arabiske selskaber er oppe i omdrejninger fra 1. august i år, hvor Emirates åbner deres daglige rute til Dubai.