Arabiske flyselskaber køber fly for gigantbeløb

Flyproducenten Boeing skovler penge ind ved Dubai Airshow.

Dubais leder Sheikh Mohammed Bin Rashid al-Maktoum (tv) ved Dubai Airshow. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARWAN NAAMANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordrer på den gode side af 100 milliarder dollar. Topcheferne for flyproducenten Boeing har haft grund til at være tilfredse efter førstedagen af Dubai Airshow, hvor overhovederne for flere emirater er samlet for at se på det nyeste isenkram.

Det var især Boeings nye 777 minijumbo, som via ordrer på samlet 100 milliarder dollar fra flyselskaberne Emirates, Etihad Airways og Qatar Airways tiltrak sig opmærksomheden, skriver Reuters.

Ordren er den største enkeltordre i Boeings historie og formåede samtidig at efterlade konkurrenten Airbus i støvet. Airbus kæmper for at afsætte sin A380'er, verdens største passagerfly, og havde indtil i går ikke fået nogen ordrer på flyet, hvor det dog blev til ordrer på 23 milliarder dollar.

De Golf-baserede flyselskaber kæmper hårdt for sikre deres andel af trafikken gennem regionen, som er et vigtigt knudepunkt mellem øst og vest. Deres investeringer bliver stadigt vigtigere for Boeing og Airbus, fordi de mange europæiske flyselskaber mangler penge til at foretage store investeringer i fly.

Boeings 777'er er den amerikanske producents svar på den største udgave af Airbus' A350 minijumbo. Airbus kæmper dog hårdt for at forhindre, at 777'eren kommer til at dominere klassen. 

Den europæiske flyproducent har blandt andet påpeget, at økonomien i 777'eren kun hænger sammen, fordi Boeing har presset usædvanligt mange passagerer ind i flytypen ved at have smallere sæder. Boeing har dog afvist den påstand ved at fremhæve, at Airbus selv har mange fly med samme sædebredde.