Apples ultimative satsning

Apples nye gadget skal nok blive en succes, men det nytænkende firma vil kontrollere applikationer, og det kan gå ud over kreativiteten.

Foto: KIMBERLY WHITE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Waiting for the wow« stod der at læse adskillige gange i en af de mange live-blogs fra iPad-lanceringen forrige onsdag. Steve Jobs’ seneste vidunder bød ikke på noget banebrydende nyt, ingen »killer application« som det hed i dotcom-dagene. Men tænker vi tilbage, var situationen den samme, da iPod og iPhone kom på banen. Ingen grænseoverskridende nye features, men derimod en unik kombination og forædling af eksisterende teknologier. Det er, hvad Apple gør.

Men hvad vil iPad, og hvordan kommer den til at påvirke konkurrenter og marked? Her er nogle bud.

iPad til masserne


Det mest bemærkelsesværdige ved iPad er ikke produktet, men markedet. Diskussionerne fyger frem og tilbage, om der er plads til et produkt mellem smartphone og laptop. Det er der nok kun, hvis man udvider markedet.

Med sin uhørt lave pris og den – selv efter Apple-standard – simplistiske brugerflade henvender iPad sig til massemarkedet, almindelige forbrugere, inklusive dem som kun sjældent bruger en computer.

Anordningen er ikke så meget til at have med på farten eller som arbejdsværktøj, dertil er formfaktoren for ubehændig. Det var ikke nogen tilfældighed, at Steve Jobs demonstrede iPad bænket i en elegant lænestol. Den for Apple typiske brugssituation.

Ipad skal være vores multimediebibliotek, hvor en bred vifte af indhold – aviser, bøger, musik, film, spil og selvfølgelig nettet – kun er en fingerbevægelse væk. Og indhold vil der være masser af.

Samtlige 140.000 apps i Apples App Store til iPhone og iPod Touch fungerer også på iPad, men det bliver først rigtigt spændende, når vi får apps specielt udviklet til iPads datakraft og 9,7 tommer store skærm. Ipad er et dristigt forehavende for Apple, der ynder at tjene store penge på nichemarkeder, men ikke desto mindre et logisk skridt for en virksomhed, der er gået fra succes til succes i 00erne.

Apple kvæler innovation


Med iPad understreger Apple forretningsmodellen, man har haft så stor succes med i det sidste årti, et komplet og lukket økosystem. Apple udvikler selv eller godkender som minimum en applikation, før den ryger på hylderne i App Store. Forbrugerne kan derfor glæde sig over afprøvede produkter, og Apple er lige præcis, hvor man ønsker at være, i fuld kontrol. Men modellen lægger en væsentlig dæmper på innovationen, lyder kritikken fra bl.a. Harvard-professor Jonathan Zittrain.

Tech-industrien har vokset sig stor og stærk, fordi man har haft et åbent miljø med masser af plads til eksperimenter, og det vil Apple-modellen kvæle. Hvis enhver idé først skal formuleres og præsenteres til Apple, før man overhovedet kan kaste den ud til masserne, er der ikke meget innovation tilbage.

Amazon i priskrig


Uanset om iPad bliver en megasucces eller ej, har anordningen allerede sat sine spor i omverdenen. F.eks i bogbranchen, hvor Apple nu er i direkte konkurrence med Amazon, hvilket man hurtigt fik at mærke. Amazons Kindle-løsning hylder samme princip som Apples musikbutik, iTunes, faste og lave priser.

Men med iBooks er Apple fraveget dette princip, hvilket førte til en kort, men heftig konflikt mellem Amazon og forlaget Macmillan, som ville have iBooks-lignende vilkår.

Amazon svarede med at fjerne samtlige Macmillans-titler fra de virtuelle hylder, fysiske såvel som elektroniske, og det var først, da forfatterne meldte sig i koret af kritikere, at Amazon gav op. Velkommen til iPad.

Aviserne slipper ikke for at innovere


En af de andre nyheder på indholdssiden var aviser. Både før og efter lanceringen lød der iPad-begejstrede toner fra printmedierne. Her var der en håndfast mulighed for at tjene penge på indholdet, lyder det håbefuldt.

Men iPad bliver ikke avisindustriens redning. For det første skal man også i et app-univers overbevise læserne om, at nyheder koster.
For det andet er det sin sag at tjene penge, når man går i partnerskab med Apple, spørg blot pladebranchen.

For det tredje er det overdrevent nostalgisk, grænsende til det naive at tro, at vi er på vej tilbage til papiravisen, bare i elektronisk form. Avisindustrien slipper ikke for at innovere.