Apples største opkøb kan blive Beats

Hiphopstjernen Dr. Dre forhandler med IT-giganten om en overtagelse af hovedtelefon- og musikproducenten Beats Electronics for over 17 milliarder kroner.

Hiphopstjernen Dr. Dre med et par af sine egne Beats-hovedtelefoner, som nu er på vej i Apples hænder. Beats står også bag en musikstreamingtjeneste. Arkivfoto: Adam Hunger, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ADAM HUNGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er tæt på at foretage sit største opkøb nogen sinde ved at være klar til at betale 3,2 milliarder dollars - eller 17,1 milliarder kroner - for hovedtelefon- og musikproducenten Beats Electronics, som er stiftet af musikproducer Jimmy Iovine og hiphopstjernen Dr. Dre alias Andre Young.

Beats Electronics er nok bedst kendt for sine »Beats by Dr. Dre«-hovedtelefoner, som konkurrerer med Sennheiser, Bose og Skullcandy. Der har været stor ros for de sneeste produkter fra Beats Electronics, som i 2012 købte MOG og dermed udvidede på det voksende marked for onlinemusik, hvor navnlig den svenske musiktjeneste Spotify har fået fat.

Aftalen kan ifølge Financial Times falde på plads allerede i næste uge, siger kilder, men nyhedsbureauet Reuters skriver, at handelen endnu kan blive afblæst.

Apple selv, som ikke har foretaget noget milliardopkøb igennem de seneste ti år, vil ikke kommentere forlydenderne.

Apple er kendt for at være yderst konservativ i sine investeringer, så en overtagelse af Beats Electronics vil være en voldsom afvigelse fra Apple-stifter Steve Jobs' linie, hvor IT- og mobilproducenten holdt sig fra opkøb af højprofilerede virksomheder. Opkøbet betragtes da også som en nødvendighed for, at Apple fortsat kan gøre sig gældende, mens den klassiske Apple-forretning presses, og mange mener, at Apple er ved at miste noget af sit »cool« omdømme.

På både mobil- og tavle-PC-markedet har Apple fået hård konkurrence af produkter, som på mange områder - både teknologisk og funktionsmæssigt - overgår Apples egne. iTunes-musikbutikken, som Apple åbnede i 2003, er ikke længere så populær som tidligere, og navnlig Samsung, som er verdens største mobilproducent, har klemt Apples iPhone-mærke.

Apple ejer dog stadig en af verdens største pengekasser på rundt regnet 130 milliarder dollars og vil derfor ingen nød lide. Men Apple-ledelsen har traditionelt været meget tilbageholdende med at bruge af kassebeholdningen, hvoraf en betragtelig del ligger uden for USA.

En overtagelse af Beats Electronics kan kobles sammen med Apples iRadio-tjeneste og på den måde sætte ekstra skub i netmusiktjenesten. Jimmy Iovine og Dr. Dre grundlagde, pudsigt nok, Beats, fordi de var utilfredse med kvaliteten af de hovedtelefoner, som Apple leverede sammen med sine iPod-musikafspillere og iPhone-telefoner.

Apples bud på angiveligt 3,2 milliarder dollars ligger langt over den ene milliard, som Beats blev vurderet til, da der senest i september 2013 blev rejst ekstra kapital.

Beats-opkøbet kan styrke Apple på musikfronten. Onlinemusik - også kaldet streaming - er i øjeblikket dér, hvor musikbranchen henter størst fremgang. 50 procent om året vokser omsætningen herfra, og den rundede ifølge musikbrancheforeningen IFPI i 2013 1,1 milliarder dollars.

Apple-topchef Tim Cook, som tog over ved Steve Jobs' død, har tidligere sagt, at han vil købe mere op. Han har de seneste 18 måneder overtaget 24 selskaber.

De største handeler inden for teknologiverdenen i år har været Facebooks køb af WhatsApp for 19 milliarder dollars og siden købet af virtual reality-selskabet Oculus VR for to milliarder dollars.