Apples nye iPad er sat i produktion

Kraftigere og hurtigere - men næppe billigere - ny udgave af verdens mest solgte tavlecomputer er nu på vej. Men det er konkurrenterne også.

På den kinesiske Foxconn-fabrik er produktionen af Apples nye iPad-model nu begyndt. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye udgave af Apples iPad-tavlecomputer med indbygget kamera og en hurtigere processor er nu sat i produktion.

Den nye iPad er tyndere og lysere end den første model, som kom på markedet i april 2010. Ifølge Wall Street Journal vil den få kamera på forsiden til videokonferencebrug, mens skærmopløsningen vil være som på den første udgave. Indeni vil der dog være større hukommelse og en kraftigere grafikprocessor. Lanceringsdatoen ventes at blive inden for de næste måneder, og prisen formodes at ville ligge på samme niveau som den nuværende iPad, mellem 499 og 829 dollars.

Ingen eneret

iPad er en mellemting mellem en bærbar computer og en stor, avanceret mobiltelefon med en stor, berøringsfølsom og glasklar skærm uden tastatur. Den er designet til at skulle kunne bruges som elektronisk boglæser, gå på nettet med og spille spil på. Den kan ikke bruges som telefon men ligner i øvrigt Apples mobiltelefon, iPhone, på mange måder.

To af USAs største mobilselskaber, Verizon Wireless og AT&T, vil ifølge avisen være de første til at forhandle iPad nummer 2.

Apple fik sparket markedet for tavlecomputere i gang med sin iPad, der til dato - ifølge Apple selv - har solgt 14,8 millioner styk. Alene i det for elektronikbranchen så vigtige decemberkvartal bidrog iPad til 4,6 milliarder dollars salg til Apple. Det svarer til 17 procent af selskabets omsætning.

Der har imidlertid været kraftig kritik af produktionsforholdene. En stor del af iPad produceres i Kina hos Hon Hai Precision Industry, som er bedre kendt under navnet Foxconn. Her udløste en selvmordsbølge blandt arbejderne voldsom, international kritik af arbejdsforholdene. Foxconn producerer også for andre elektronikgiganter.

Konkurrenterne ruster sig

Den nye iPad får dog nu for alvor konkurrence. Motorola er snart klar med sin Xoom, der har nyeste udgave af Googles styresystem, Android 3.0, og Blackberry-producenten Research In Motion er ligeledes snart klar med sin tavlecomputer, som kan kobles på de nye 4G-/LTE-supermobilnet. Endelig meddelte PC-producenten Dell, at man senere i år er klar med en 10-tommer tavlecomputer med Microsofts Windows 7 som styresystem, ligesom Hewlett-Packard - verdens største teknologiproducent - har fremvist den første tavle-PC med WebOS, det styresystem, som HP købte sammen med overtagelsen af mobilproducenten Palm.

Endelig er Samsung på banen med sin Galaxy Tab, der ventes i flere udgaver.

Analysefirmaet IHS iSuppli anslår derfor, at iPads markedsandel vil falde til under 50 procent i 2013.