Apples irske skattesag trækker ud

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har brug for mere tid, før sagen om en mulig milliardbøde kan afgøres. Hun har bedt om flere oplysninger i Googles britiske skattesag og øger nu presset på Google i Android-sagen.

Apple har lagt sit europæiske hovedsæde i Irland, hvor erhvervsbeskatningen er lavere end i resten af EU. EU anklager Irland og Apple for at have indgået en særlig skatteaftale, som sikrer Apple lavere skat mod, at IT-giganten stadig beskæftiger et stort antal medarbejdere i landet. Arkivfoto: Michael MacSweeney, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRELAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs indtil nu to år lange undersøgelse af, om den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple har fået en særligt gunstig skatteaftale med Irland, trækker ud, fordi mængden af oplysninger er langt større end ventet.

Derfor kan EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, ikke sige, hvornår hun er klar til at træffe en afgørelse i sagen, der kan komme til at koste Apple milliarder af kroner, hvis det kan bevises, at der er tale om ulovlig statsstøtte.

»Førsteprioritet er kvaliteten af undersøgelsen. Og derfor er det meget svært at forudsige, hvornår sagen vil være klar til afgørelse,« sagde hun under en høring i Europaparlamentet mandag.

Hun har bedt Irland om yderligere detaljer.

Apple udvider med 1.000 jobs i Irland

Både Irland og Apple benægter, at der foreligger en særlig skatteaftale.

EU-Kommissionen indledte i 2014 en formel undersøgelse af skatteaftalen med Apple. Irland beskyldes for at have indgået en ulovlig aftale med Apple, som vil kunne gemme et overskud på et tocifret milliardbeløb i dollars fra skattemyndighederne mod, at Apple til gengæld forbliver i Irland som en stor arbejdsplads.

Apples topchef, Tim Cook, meddelte i november 2015, at Apple vil udvide sit irske selskab med endnu 1.000 stillinger frem til sommeren 2017, hvor så i alt 6.000 vil arbejde for Apple i Irlands næststørste by, Cork. Her er Apple den største, private arbejdsgiver.

Næsten en af ti irere på arbejdsmarkedet er ansat af udenlandske firmaer som Apple, der er søgt til Irland på grund af den lavere erhvervsbeskatning.

Det var ventet, at EUs afgørelse ville falde umiddelbart efter det irske parlamentsvalg i februar, fordi man ikke ville lade en afgørelse påvirke udfaldet af valget.

Britisk skattesag også i søgelyset

Apple nægter at have foretaget sig noget ulovligt og understreger, at Apple har betalt al den skat, som selskabet er forpligtet til.

Margrethe Vestager har sideløbende bedt de britiske skattemyndigheder om flere oplysninger i den skattesag, som regeringen lukkede, da internetgiganten Google betalte 130 millioner pund eller 1,2 milliarder kroner i ekstraskat. Det skotske nationalistparti, Scottish National Party (SNP), har imidlertid klaget til EU-Kommissionen, fordi det finder, at Google er sluppet alt for nådigt.

»Vi er i kontakt med de britiske myndigheder om Googles skattesag. Den er stadig på et tidligt stadium,« oplyste Margrethe Vestager under høringen i Europaparlamentet.

EU-kommissæren optrapper samtidig undersøgelserne af Googles moderselskab, Alphabet, som anklages for dels at have misbrugt sin styrke ved at lægge Googles egne produkter øverst i søgeresultaterne og dermed skubbe konkurrenter ned ad rangstien, dels stille konkurrenceforvridende krav om at anbringe Googles egne tjenester på fremtrædende placeringer på alle telefoner, der skal bruge Googles mobilstyresystem Android.

Android-sag har høj prioritet

Margrethe Vestager indledte de to undersøgelser i april. Googles søgemaskine udgør omkring 90 procent af alle søgninger i Europa, mens Android-mobilstyresystemet ligger på over 80 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner i verden. EU-kommissæren undersøger, at Android-sagen har høj prioritet, men at hun ikke ved, hvornår undersøgelsen er bragt til ende, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Den amerikanske kaffekæde Starbucks og den italienske bilproducent Fiat har allerede fået millioner i skattebøder af konkurrencekommissær Margrethe Vestager for ulovlige aftaler med Holland og Luxembourg. En række andre selskaber er i søgelyset.