Apples historiske nedtur fortsætter

På otte dage er iPhone- og iPad-producentens værdi blevet barberet med 512 milliarder kroner, men topchef Tim Cook forsøger at gyde olie på vandene.

Apples topchef, Tim Cook, understreger, at Apple fortsat tjener flere penge end andre virksomheder, selv om aktiekursen fortsætter med at dykke. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON

Ormen gnaver videre i Apple, som dag for dag bliver mindre værd, og iPhone- og iPad-producentens topchef forsøgte i et TV-interview at slå fast, at det er en overreaktion.

Apples aktiekurs er nu gået ned otte dage i træk. Det skete sidste gang i juli 1998 og er kun forekommet fire gange i selskabets historie, noterer Bespoke Investment Group over for nyhedstjenesten Bloomberg. Dermed er Apples værdi blevet barberet med 79 milliarder dollars eller 512 milliarder kroner.

Storinvestor sælger alle Apple-aktier

I sidste uge kom Apple med det første regnskab siden 2003 med direkte tilbagegang i salget. Den besværlige milliardærinvestor Carl Icahn satte trumf på Apples dårlige uge ved at sælge alle sine aktier i selskabet med henvisning til mulige, fremtidige problemer på Apples næststørste marked efter USA, nemlig Kina.

Koncernchef Tim Cook fastholder, at der ikke er grund til at være bekymret. I et interview i CNBC-programmet »Mad Money« forsøgte han at gyde olie på vandene. Han medgav, at det går trægere med at få folk til at skifte den gamle iPhone ud med en nyere model, men samtidig slog han fast, at Apple tjener »mere end nogen anden virksomhed«.

»Jeg mener, at det er en voldsom overreaktion,« sagde Tim Cook.

Apple omsatte i januar-marts for 50,6 milliarder dollars og endte med et overskud på 10,5 milliarder dollars. Det skal sammenlignes med en omsætning på 58 milliarder dollars og et overskud på 13,6 milliarder dollars for et år siden - altså en tilbagegang på henholdsvis 13 og 22 procent.

Problemer lurer i Kina

For første gang i de ti år, som iPhone-telefonen har været på markedet, gik salget tilbage. Apple solgte godt nok 51,2 millioner telefoner i 1. kvartal, men det er 16 procent færre end for et år siden, og iPhone-salget udgør omkring to tredjedele af Apples indtægter, hvorfor tilbagegangen bekymrer mange.

»Det vigtigste er, at kunderne elsker vores produkter,« sagde Tim Cook og fastholdt, at han er optimistisk i forhold til udviklingen i Kina.

Carl Icahn, som er såkaldt aktivistinvestor med stærke holdninger til de virksomheder, som han investerer i, solgte i sidste uge alle sine 45,8 millioner aktier i Apple, fordi han var bekymret for udviklingen af forretningen i Kina. Apples salg var faldet med 11 procent dér i januar-marts.