Apple vil sælge ubeskyttede sange

Det er slut med fast pris for alle numre. Til gengæld vil man fremover kunne afspille musikken uden bøvlet med kopibeskyttelsen.

Apples marketingsdirektør Philip Schiller overtog podiet fra stifteren Steve Jobs på årets Macworld Expo, som bliver den sidste. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Digitale musiknumre uden kopibeskyttelse kommer nu på hylderne i IT-producenten Apples netbutik, iTunes, som er en af verdens største.

Priserne på musiknumrene vil variere mellem 79 cent og 1,29 dollars men vil så kunne afspilles hvor som helst og når som helst. I dag døjer mange musikkøbere med, at musikken er kopibeskyttet, så den f.eks. kun kan afspilles på bestemte afspillere og dermed ikke kan aflyttes, hvor man har lyst til det.

I dag sælges alle musiknumre gennem iTunes til samme, faste pris - nemlig på 99 cent -, uanset om det er de nyeste tophits eller mere bedagede klassikere eller ukendt eksperimentalmusik. Fremover vil priserne variere, ganske som det er tilfældet i pladebutikkerne.

Steve Jobs afviser at træde tilbage

Apple ventes at meddele ændringerne senere tirsdag aften dansk tid på den store Macworld Expo-udstilling, som holdes i San Francisco på den amerikanske vestkyst i disse dage. Det bliver den sidste af slagsen, og for første gang er Apple-stifteren Steve Jobs ikke på talerstolen, sådan som han har været gennem mere end et årti. Steve Jobs' helbred har været offentligt drøftet i flere måneder, og der har verseret rygter om, at han ville træde tilbage. Det afviste han selv i en besked til Apple-samfundet mandag. Hans hormonbalance er ustabil, derfor har han tabt vægt men har nu fået vejledning fra sin læge og forventer at være i form igen til foråret. Han afviser samtidig, at han vil træde tilbage.

Apple står bag verdens bedst sælgende række af musikafspillere, iPod, og åbnede en musikbutik på nettet for at bakke salget op. Her lykkedes det for første gang at sælge musik lovligt over nettet - noget, som musikbranchen uden held havde tænkt over i årevis af frygt for netop piratkopiering.