Apple vil producere ny iPhone af genbrugsmaterialer

Alle materialerne til kommende iPhone-telefoner og øvrigt Apple-udstyr skal være genanvendelige eller direkte genbrugsmaterialer, lover Apple, som får ros af Greenpeace, der vil have de andre IT-producenter til at følge med.

Masser af sjældne metaller indgår i dag i produktionen af mobiltelefoner. Det vil Apple nu ændre på ved at genbruge materialer. Arkivfoto: Phil Noble, Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtidens iPhone-telefoner, iPad-tavle-PCer og øvrigt Apple-udstyr skal udelukkende være produceret af genanvendelige materialer eller direkte genbrugsmaterialer, så man kan stoppe udvindingen af nye råvarer.

Det skriver det britiske dagblad The Independent.

I selskabets årlige miljørapport udtrykker Apple, at selskabet går i retning mod at forpligte sig til at producere uden miljømæssige omkostninger. Derved bliver Apple den første teknologiproducent, som forpligter sig til udelukkende at bruge genanvendelige materialer til sine produkter.

»Vi gør faktisk noget her, vi ellers sjældent gør, hvilket er at annoncere et mål, inden vi ved, hvordan vi skal nå det,»« siger Apples miljøpolitikleder, Lisa Jackson, ifølge Independent.

Ros fra Greenpeace

Apple gør allerede en indsats for at mindske selskabets miljømæssige aftryk i produktionen af smartphones. Eksempelvis stoppede Apple i marts med at købe kobolt udvundet manuelt efter rapporter om børnearbejde og farlige arbejdsforhold i minerne.

Miljøorganisationen Greenpeace er begejstret for Apples udmelding:

»Apples ambition om 100 procent genanvendelige materialer er ambitiøs og sætter lys på behovet for større pres på hele sektoren til at nedbringe ressourceforbruget og elektronikaffaldet, som har betydelig indvirkning på miljøet og folks sundhed. Denne forpligtelse og Apples nylige fremskridt med at omstille sin forsyningskæde i Asien til grøn energi bringer Apple langt foran de andre i sektoren. Store IT-mærker som Samsung, Huawei og Microsoft bør hurtigt matche Apples lederskab, hvis de ikke skal risikere at falde endnu længere bagud,« siger Gary Cook, der er senior-IT-analytiker hos Greenpeace.

Det er kun en måned siden, at den sydkoreanske mobil- og TV-gigant Samsung lovede at genbruge delene i de 4,3 millioner tilbagekaldte Galaxy Note 7-smartphones.

Apples miljørapport understreger dog, at der er lang vej igen mod selskabets ambitiøse målsætning. Apple ved endnu ikke præcis, hvornår og hvordan man når målet. Udfordringen gælder især de mange sjældne metaller, der benyttes i mobiltelefoner.