Apple vil ikke betale så meget til Ericsson

Mobilpatenter er alt for dyre, siger Apple, som lægger sag an. Ericssons svar er endnu et sagsanlæg.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO. Apple mener, at svenske Ericsson tager sig alt for godt betalt for, at teknologiproducenter må anvende Ericssons teknologi, og har derfor lagt sag an mod den svenske gigant. Arkivfoto: Kimihiro Hoshino, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Apple har stævnet den svenske mobilnetsgigant Ericsson for at kræve for høje afgifter for at bruge patenteret teknologi - og Ericsson har som modsvar stævnet Apple.

Ericsson er verdens største leverandør af mobiludstyr. Omkring 40 procent af verdens mobiltrafik suser gennem Ericsson-udstyr, og den svenske mobilgigant har så mange år på bagen, at den har sikret sig titusinder af patenter på tele- og mobilområdet, så alle øvrige producenter skal betale for at få lov til at anvende teknologien.

Ericsson: Rimeligt, at de betaler

Nu kræver Apple, at Ericsson sætter prisen ned for at bruge, hvad Apple siger ikke er grundlæggende for standarderne i branchen. De to parter har længe forhandlet, men nu har Apple lagt sag an ved en domstol i Californien. Apple bruger Ericsson-patenteret teknologi i både sine telefoner og tavle-PCer.

Ericsson har omvendt valgt at stævne Apple ved en domstol i Texas.

»Vort mål er at få en fælles aftale med Apple, som begge parter kan billige. De har været en værdifuld partner gennem mange år, og vi håber, at det vil fortsætte. Vi anser det for rimeligt at få en rimelig kompensation fra de selskaber, som drager nytte af den udvikling, som vi har stået for gennem de seneste 30 år,« siger Ericssons patentchef, Kasin Alfalahi, i en udtalelse.

Ericsson sagsøgte verdens største mobilproducent, sydkoreanske Samsung, i 2012 for krænkelse af patenter. En ny aftale om den trådløse teknologi i smartphonetelefoner, TV-apparater, tavle-PCer og Blu-Ray-afspillere blev indgået i januar 2014 og ventedes at øge Ericssons omsætning med 4,2 milliarder svenske kroner.

Apple: Ublu krav

Ericsson ønsker, at Apple betaler afgift baseret på en procentdel af det samlede salg af iPhone-telefoner, som er Apples største indtægtskilde. Apple mener, at afregningen skal ske på basis af en mindre andel, fordi Apple selv mener at have udviklet teknologi, som har gjort iPhone-telefoner og iPad-tavlecomputere populære. Apple mener derfor, at Ericsson udnytter Apples stærke markedsposition til at fremsætte ublu krav.

»Desværre har vi ikke kunnet nå til enighed med Ericsson om en fair afregning for deres patenter, så vi beder som en sidste mulighed retten om hjælp,« siger Kristin Huguet, som er talsmand for Apple.