Apple vil have fat i de nye film tidligere

De store filmselskaber overvejer at slække på restriktionerne, så nye film kan lejes allerede efter to uger på biograflærredet. Apple forsøger at få aftaler i hus om leje gennem iTunes.

Apples netbutik, iTunes, der er tæt vævet sammen med softwareprogrammet af samme navn, sælger apps, film, musik og TV-serier, men Apple vil gerne have fat i nye film langt tidligere end nu for at blive større på filmområdet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede to uger efter premieren i biografen skal de store film kunne købes gennem Apples netbutik iTunes.

Det forhandler den amerikanske iPhone- og iPad-producent nu med de store Hollywood-studier om, og hvis det lykkes, bliver det et væsentligt ryk fremad for iTunes-forretningen.

Filmselskaberne 21st Century Fox, Warner Bros. og Universal Pictures bekræfter alle over for nyhedsbureauet Bloomberg, at de er på jagt efter nye områder, hvor der kan tjenes penge. Og her vil tidligere leje af nye film til højere priser end ellers (25-50 dollars eller 175-350 kroner er på tegnebrættet) være et kærkomment tilskud til økonomien. Ingen - heller ikke hos Apple - vil dog officielt bekræfte, at forhandlingerne finder sted.

Apple leder efter andre indtægter

Apple forsøger at finde måder at kompensere for det faldende salg af iPhone-telefonerne på. Apple er nemlig, mener også mange analytikere, alt for afhængig af dette ene produkt, som i tredje kvartal udgjorde 60 procent af hele Apples omsætning. Og selve iPhone-salget er for andet kvartal i træk faldet i forhold til sidste år, ligesom Apples samlede omsætning også er det.

iTunes, hvor softwareprogrammet af samme navn er knyttet tæt sammen med netbutikken og i øvrigt også findes til udstyr uden for Apple-verdenen som Windows, sælger film, TV-serier og musik. iTunes åbnede i Europa i 2004, hvor Apple knækkede koden til salg af digital musik ved at sælge enkeltnumre såvel som albums til rimelige priser. Det satte gang i en total ændring af musikmarkedet og musikbrugen verden over på et tidspunkt, før streamingtjenesterne blev opfundet.

Der går typisk tre måneder, 90 dage, fra en film har biografpremiere, til den kan vises på onlinetjenester eller købes på en DVD-skive. Indtægterne fra salget af biografbilletter stiger faktisk. Derimod rammes filmselskaberne af faldende omsætning fra hjemmebiografen, hvor piratkopieringen kan mærkes. Derfor har filmselskaberne vist større velvilje til at forhandle med Apple.

Piratkopiering spøger

Der er dog det for filmselskaberne afgørende problem at få løst, nemlig kryptering eller kodning af filmvisningen. Filmen skal kunne ses på en måde, så den er kodet og dermed ikke kan gemmes og piratkopieres og dermed ødelægge fremtidige indtægtsmuligheder for filmselskaberne.

Helt lavpraktisk kan man med et kamera optage filmen, mens man ser den, ligesom det tidligere er sket ved forpremierer i biograferne. Kort tid derefter »udkom« filmen i en piratudgave. Ved at vandmærke filmen - f.eks. vise et navn eller en kode på skærmen - kunne dette forhindres, når filmen lejes.

Apple har ikke formået at skabe sig samme position på filmmarkedet som på musikmarkedet, og derfor er det stadig ikke sikkert, at filmselskaberne vil gå Apple-vejen. De kan også vælge en helt anden teknologi, hvis de vil hurtigere ud til publikum med filmene væk fra biograflærredet.

Opdateret 2016-12-12: Indtægterne fra salg af biografbilletter er stigende, ikke faldende som oprindeligt anført. Til gengæld rammes filmselskaberne på indtægtssiden af dårligere salg til hjemmebiografen på grund af piratkopiering.