Apple ventes at sænke farten

I aften kommer Apple med kvartalstal, og markedet forventer svagt vigende indtjening - især på grund af iPhone 5. Selskabet var ellers på vej til at blive større end Australien.

De seneste dage har der været rapporter om, at Apple har aflyst bestillingerne på skærme fra sine underleverandører, blandt andet Sharp. Årsagen var, ifølge The Wall Street Journal, lavere efterspørgsel på iPhone 5. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

Har Apple mistet sin magi?

Sådan har mange spurgt sig selv den senere tid - og i aften ser det ud til, at vi får lidt af svaret. Det sker, når Apple aflægger regnskab for første kvartal af sit yderst skæve regnskabsår.

På forhånd ventes det at Apple må melde om faldende indtjening på grund af lavere end ventet salg af iPhone 5. iPhonen og dertil hørende tjenester udgør fortsat den suverænt største enkeltestående indtægtskilde for Apple.

Trods faldende indtjening er der dog på ingen måde udsigt til, at Apple er ved at løbe ind i tidligere tiders problemer. Tværtimod er der tale om en lidt langsommere udvikling end de seneste års ekstremt vilde indtjening, der efterhånden har nået et omfang, der dårligt kan fortsætte.

Større end kontinenter

Således beskriver en analytiker overfor The Guardian, at hvis Apple fortsætter sin nuværende udvikling, vil selskabet inden for fem år have en omsætning på 1,2 trillioner dollars - efterhånden på størrelse med Australiens bruttonationalprodukt.

For tiden rumsterer Apples aktie i omegnen af 504 dollars, hvilket i forvejen er et fald. Aktien har været over 700 dollars tidligere - men der har været flere tegn på, at iPhone-manien er ved at skifte til et lavere gear, givetvis fordi mange potentielle iPhone-købere allerede har en af slagsen. I USA, der er en af Apples stærkeste bastioner, har teleselskaberne for vane nærmest at forære smartphones væk. Til gengæld binder folk sig så til et abonnement på 24 måneder, og først derefter kan man igen få et slagtilbud på en ny smartphone. Over halvdelen af amerikanerne har nu en smartphone.

Stærk konkurrence

Apple møder også en stadigt stærkere konkurrence fra forskellige producenter af Androidbaserede smartphones. Det gælder især Samsung, hvis Galaxy SIII-smarphone reelt sælger bedre end iPhonen i øjeblikket, omend der i alt er solgt langt flere iPhones samlet set. Også alliancen mellem Nokia og Microsoft investerer massivt i at vinde tabte markedsandele hjem.

iPhonen er fortsat en af de dyreste mobiler på markedet - og de høje prispunkter kan potentielt udvikle sig til et problem for Apple i et marked, hvor priserne hele tiden presses eftertrykkeligt nedad.

Analytikerne venter på forhånd, at Apples indtjening falder tre procent i forhold til samme periode sidste år.

Problematisk lancering

iPhone 5-lanceringen har været en af de mere problematiske lanceringer i iPhonens historie. Salgsstarten blev ledsaget af en mindre skandale da det viste sig, at lakken i en række tilfælde var skallet af allerede fra fabrikken, og efterfølgende har der været rapporter om svigtende kamera og skæve mobiler. Det software, der driver iPhone 5, har ligeledes været ramt af problemer - især med kort-appen, der ellers var systemets store slagnummer.

Apple Maps har udviklet sig til at være pinagtig for Apple, der har måttet finde sig at blive gjort gevaldigt grin med, fordi Apple Maps var propfyldt med fejl. Apple-chef Tim Cook har ganske udsædvanligt undskyldt for miseren, der også har kostet to chefer jobbet.

Uagtet at der måske bliver tale om et fald, er der dog tale om en ganske kradsbørstig indtjening - og Apples første kvartal forventes således at have indbragt selskabet 12,8 mia. dollars.