Apple varsler blomstrende julesalg med ny rekord i sigte

Apples topchef, Tim Cook, lover vækst i årets sidste måneder, efter at iPhone-salget steg med 22 pct. i sidste kvartal.

Den kinesiske middelklasse vokser, og et større økonomisk råderum hos kineserne kan være med til at give Apple et kinesisk salgs-boost. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Apple overgik analytikernes forventninger, da de tirsdag nat gjorde tallene op for juli-september. iPhone-salget steg med 22 pct., og 48 millioner telefoner blev således langet over disken i kvartalet. Nu lover Apples administrerende direktør, Tim Cook, at endnu flere iPhones vil være at finde under juletræet verden over.

»Jeg er sikker på, at vi kan vokse i næste kvartal,« siger han til The Wall Street Journal.

Analytikere har ellers tvivlet på, om julesalget i år vil være i stand til at slå sidste års rekordsalg, hvor Apple solgte 74.46 mio. iPhones. Men den tvivl maner Tim Cook altså til jorden nu. Forventningerne til det kommende kvartal lyder på en en omsætning på 75-77 mia., og hvis det stemmer overens med Apples sædvanlige vane med at forventningsstyre forsigtigt, tyder alt på et fremragende julesalg.

Det totale produktsalg var i juli-september, som er 4. kvartal i Apples forskudte regnskabsår, 99 pct. højere i Kina sammenlignet med sidste år. Det kan skyldes, at Apple i år lancerede den nye iPhone 6S tidligere i Kina end sidste år, hvor iPhone 6 først nåede frem til julehandelen. Salget i Kina faldt dog fem pct. sammenlignet med sidste kvartal, men det bekymrer tilsyneladende ikke Tim Cook, som ikke ser de økonomiske spørgsmål i Kina som et problem for Apple.

»Hvis jeg ignorerede alle nyheder og kommentarer og kun fokuserede på Apples egne salgstal, ville jeg ikke vide, at Kina overhovedet havde økonomiske problemer,« siger han.

Koncernen har i juli-september haft en indtægt på 11,12 mia. dollars svarende til over 75 mia. danske kroner. Det er mere end forventet og samtidig markant over virksomhedens samlede indtægter for samme kvartal sidste år, der lå på 8,47 milliarder dollars svarende til over 57 milliarder danske kroner.

Apple præsenterede ikke salgstal for den nye satsning, Apple Watch, der rapporteres under kategorien »Andre produkter«, som udover de smarte ure også inkluderer iPods og Beats-høretelefoner. Her steg salget med 61 pct. sammenlignet med sidste år.

Apple er verdens næststørste producent af smartphones efter Samsung, som sælger 70-80 millioner telefoner i kvartalet.