Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er umuligt for både hackere og efterretningsfolk at tilgå data, der ligger på en låst iPhone-telefon med det nyeste styresystem fra Apple.
Det har den amerikanske IT-gigant fortalt i retten i Brooklyn i New York i en sag, hvor det amerikanske justitsministerium har krævet at få Apples hjælp til at kunne se oplysninger, som ligger på en telefon, der er blevet beslaglagt i forbindelse med en undersøgelse.
Apple har meddelt retten, at 90 procent af alt Apple-udstyr nu bruger iOS 8 eller endnu nyere udgaver af Apples mobilstyresystem, og at det »vil være umuligt« at komme til data på telefonen, fordi Apple i 2014 forstærkede den kryptering, som telefonerne er udstyret med - og som Apple besluttede at lade være aktiveret som standard oven på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive overvågnings- og spionageskandale.
Ingen, heller ikke Apple selv, kan gøre noget, hvis ikke den rigtige adgangskode tastes ind.
Kun 10 procent bruger ældre udgaver
Apple vil kun kunne komme ind på de 10 procent, som bruger ældre udgaver af iOS-styresystemet. En sådan er den beslaglagte telefon faktisk, men Apple opfordrer ifølge nyhedsbureauet Reuters til, at dommeren ikke giver justitsministeriet ret.
»At tvinge Apple til at trække data ud i denne sag, som mangler klar juridisk myndighed, vil true tilliden mellem Apple og kunderne og plette Apple-mærket betydeligt,« skriver Apples advokater.
Også Google har skærpet sikkerheden på sine Android-telefoner ved at gøre det let at kryptere alle data på telefonen. Brugeren skal blot indtaste et kodeord, som man plejer, men forskellen er, at alle data kodes og dermed lukkes inde, så snart telefonen ikke bruges. Det gør den umulig at komme ind i.
Apple har tidligere påpeget, at krypteringen kun gælder selve telefonen. Hvis man via iTunes sikkerhedskopierer data fra telefonen til Apples servere, ligger disse data ikke krypteret hos Apple, som dog skal sikre, at ingen andre får adgang til disse servere.
Den amerikanske præsident, Barack Obama, valgte tidligere i oktober at afstå fra at få indført lovgivning, som skulle give amerikanske myndigheder adgang til enkeltpersoners krypterede data. I stedet vil den amerikanske regering kontakte »private virksomheder for at sikre, at de forstår de risici, som den offentlige sikkerhed og den nationale sikkerhed får fra ondsindede aktørers brug af deres krypterede produkter og tjenester«.