Apple trækker ur-app tilbage efter mistanke om aflytninger

En nylig opdaget fejl i Apples Watch-produkter vil gøre det muligt for brugere at aflytte andre brugeres opkald på iPhone. Og det er ikke første gang, at virksomhedens produkter er gået for langt ind over den private sfære.

APPLE-IPHONE/JAPAN
Det er ikke første gang, at Apple er kommet under heftig kritik for lempe på privatlivets fred med dets produkter. Nu skal selskabet sammen med en række andre techvirksomheder i næste uge afgive vidneforklaringer inden for dataetik og monopoldannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSEi KATO/Ritzau Scanpix

Den amerikanske techvirksomhed Apple har valgt at trække walkie-talkie-app'en fra sine Apple Watches efter at have opdaget en sikkerhedsfejl, der vil kunne tillade en person at lytte til en anden persons private samtaler på dennes iPhone.

Dette er den anden sikkerhedsfejl relateret til aflytning, som selskabet har opdaget og forsøgt at adressere, i takt med at techgiganter kommer under større bevågenhed.

Det skriver Wall Street Journal.

Opdagede fejl på portal

Apple har ikke røbet, hvori den specifikke fejl består, men virksomheden har valgt at deaktivere app'en, imens der arbejdes på at løse problemet. Virksomheden har sagt, at de ikke er bekendt med nogen situation, hvor en bruger er blevet skadet eller på anden måde udsat af fejlen, som ifølge firmaet kræver specifikke betingelser og sekvenser for at blive opdaget.

»Vi undskylder over for vores kunder for denne ubelejlighed og vi vil genoprette funktionen snarest muligt,« siger virksomheden i en officiel meddelelse ifølge Wall Street Journal.

Virksomheden oplyser, at den først blev gjort opmærksom på problemet gennem en online portal, hvor kunder kan indrapportere problemer med Apple produkter. Walkie-Talkie app'en, som Apple implementerede i Apple Watch urene gennem dets watchOS5 operative system, tillader to brugere at sende lydfiler og beskeder til hinanden ved at trykke på en knap, ligesom på en klassisk walkie-talkie.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at Apple har haft fejl i deres produkter, som potentielt har kunnet krænke privatlivets fred, som techmediet TechCrunch tidlligere har beskrevet. I januar måned forsøgte virksomheden at råde bod på en fejl, der tillod folk at ringe til en anden person på opkaldsservicen FaceTime og lytte til personens samtaler, selv hvis den anden person ikke havde taget opkaldet. Selvom fejlen ligeledes krævede flere trin at udløse, kunne den misbruges til at aflytte rum med Apple apparater uden opsyn eller til at modtage uaftoriserede videofiler fra en iPhone.

Apple udviklede i sidste ende en software til at løse problemet, men New Yorks statsadvokat åbnede imidlertid en undersøgelse fokuseret på, at virksomheden ikke formåede at advare forbrugerne om fejlen såvel som dets langsomme respons på problemet. En teenager i Arizona og hans mor havde på daværende tidspunkt allerede rapporteret fejlen i over en uge, før Apple reagerede.

Apple undskyldte efterfølgende og kompenserede teenageren. Det vides ikke, hvor stort beløbet var.

Store techvirksomheder som Apple er i stigende grad kommet under luppen hos myndigheder for deres privatlivs- og datapolitikker samt størrelse på markedet, og virksomhedens repræsentanter vil ifølge Wall Street Journal være til stede næste uge for at vidne i høringer omkring monopoldannelse i Washington D.C.

Apple sagde i juni, at den ville inkludere nye privatlivsindstillinger til iPhone med udgivelsen af iOS 13 dette efterår, hvilket inkluderer et værktøj, som tillader brugere at logge ind på deres iPhones uden at skulle røbe personlige informationer som en e-mail adresse. Den vil også introducere en ny måde, hvorpå brugere lettere kan se, hvordan forskellige apps sporer brugernes lokation, skriver Wall Street Journal.