Apple trækker tæppet væk under endnu en leverandør

Store og lukrative aftaler med iPhone-producenten er farligt land. For tredje gang trækker Apple tæppet væk under en leverandør, fordi Apple selv kan producere byggeklodserne.

At blive Apple-leverandør er den store drøm hos mange virksomheder - men det er farligt, når Apple pludselig beslutter selv at ville producere, hvad der hidtil er købt ude i byen. Arkivfoto: Adnan Abidi, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Adnan Abidi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er rigtigt farligt at indgå store aftaler med teknologigiganterne og blive afhængige af dem, for pludselig finder de ud af, at de hellere selv vil producere, hvad de hidtil har købt ude i byen.

Det fik den britisk-tyske chipproducent Dialog Semiconductor at føle på den hårde måde. Aktiekursen dykkede med 24 procent og hakkede dermed en fjerdedel af selskabets værdi væk, efter at iPhone-producenten Apple lod forstå, at der nok ikke bliver behov for at købe Dialog Semiconductors batteribesparende chips til iPhone-telefonerne fremover.

Analytiker: En katastrofe

Dermed er aktien i Dialog Semiconductor i år blevet 40 procent mindre værd, for Dialog hentede i 2016 i alt 74 procent af sin omsætning fra aftalen med Apple om de strømbesparende chips.

»Dette er en enorm katastrofe,« siger analytiker Tim Wunderlich fra Hauck & Aufhauser til TV-stationen CNN.

Den nuværende aftale om at levere til Apple vil fortsætte i 2018, understreger Dialog, der anerkender, at Apple har ressourcerne til »inden for de næste få år« selv at kunne producere sine chips. Ifølge den japanske finansavis Nikkei Asian Review ventes Apple i løbet af næste år at kunne producere omkirng halvdelen af de strømbesparende chips selv, om end dette muligvis kan blive forsinket til 2019.

Måtte sælges og splittes op

Andre Apple-leverandører har også mærket de barske realiteter. I april meddelte Apple, at man fremover selv vil producere de grafikchips, som sidder i iPhone-telefonerne og sikrer, at skærmen står klart, og at brugen af apps sker, uden at skærmen hakker i det.

Det var et chok for chipproducenten Imagination Technologies, hvis aktiekurs styrtdykkede med 70 procent. Skaden var så uoprettelig, at selskabet måtte splittes op og sælges til det kinesiskstøttede Canyon Bridge Capital Partners for 740 millioner dollars - langt under de 2,7 millioner dollars, som Imagination Technologies var vurderet til i 2012, da prisen lå højest.

Det er enhver producents drøm at blive leverandør til giganter som Apple. Dels er der normalt tale om meget store og langvarige aftaler, dels er der stor prestige forbundet med at få foden indenfor - også selv om Apple i kontrakterne forbyder selskaberne at fortælle til andre, at de er blevet leverandører.

»Højst fortroligt« - men gik ned med et brag

Tilsvarende er Apple berygtet for at kontrollere ned til mindste detalje, hvordan de, der gerne vil sælge Apple-produkter, heriblandt teleselskaber, må gøre, hvordan de skal reklamere, og hvordan produkterne skal prissættes. Forbryder man sig mod det, trækker Apple sine eftertragtede leverancer, og man er ude i kulden.

I 2014 gik den hidtil ret ukendte, amerikanske solcelleproducent GT Advanced Technology i betalingsstandsning, efter at Apple droppede leverandøren af ridsefrit safirglas til sine iPhones. GT Advanced havde forinden udvidet sin fabrikskapacitet for at kunne levere kæmpeordren på 578 millioner dollars (3,63 milliarder kroner) til datidens kommende iPhone 6-telefoner. »Projekt Onyx« var kodenavnet, som hos Apple blev stemplet som »højst fortroligt«.

Apple skiftede dog mening og valgte alligevel ikke at udstyre iPhone 6 med safirglasskærme.