Apple-topchef til tasterne for at få kursen op

TV-vært på økonomiprogram fik pludselig mail fra Apples topchef, Tim Cook, som kan melde om fremgang i Kina, hvor kurserne ellers styrtdykker.

Ja, når du nu ligefrem spørger, så går det faktisk ret godt for os i Kina, skriver Apples topchef, Tim Cook, i en overraskende mail til en TV-vært. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et voldsomt smæk, hvor den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apples aktie dykkede med hele 13 procent, tog Apples topchef, Tim Cook, det usædvanlige skridt at rykke offentligt ud og understrege, at det faktisk er gået godt for salget på det enorme, kinesiske marked i juli og august.

Det er afgørende vigtigt for Apple at få kineserne til at købe iPhone-telefonerne, som nu udgør to tredjedele af Apples samlede indtjening, men rystelserne på det kinesiske aktiemarked med styrtdykkende kurser og en devaluering af den kinesiske møntfod har fået Apples investorer til at hæve øjenbrynene.

Cook: Stærk vækst i Kina over sommeren

»Jeg kan naturligvis ikke forudsige fremtiden, men indtil nu i dette kvartal har vi klaret os lovende. Derudover mener jeg fortsat, at Kina på længere sigt udgør en mulighed uden fortilfælde,« skrev Tim Cook i en mail til TV-stationen CNBCs Jim Cramer fra finansprogrammet »Mad Money«, som havde taget chancen og skrevet en til Apple-topchefen for at få hans vurdering af situationen i Kina, som »Mad Money« har dækket intenst.

»Jeg kan fortælle dig, at vi fortsat oplever stærk vækst for vores forretning i Kina i juli og august. Væksten i aktiveringer af iPhone-telefoner er faktisk øget i de seneste få uger, og vi har haft den bedste omsætning i år i App Store i Kina de seneste to uger,« skrev Tim Cook tilbage.

Ikke overraskende fik Apple-topchefens overraskende udmelding aktiekursen til igen at stige, så Apple kun endte med et fald på 2,5 procent, da børserne lukkede i USA.

Væksten tager af i USA og Europa

Apples salg i USA og dele af Europa præges af, at der ikke længere er mange, som ikke allerede har en smartphonetelefon. De mættede markeder betyder, at væksten tager af, og dermed bliver nye markeder som det kinesiske endnu mere vigtige for Apple, for her er der fortsat mange, som køber deres første smartphone.

Sidst i 2013 fik Apple efter mange års forhandlinger endelig verdens største mobilselskab, China Mobile, til at tage iPhone på hylderne, og frem mod sommeren 2016 skal antallet af Apple-butikker være oppe på 40.

Apple er verdens højest værdisatte selskab og har en gigantisk pengetank. Apple-aktien er godt nok steget med 45 procent i løbet af de seneste to år, men det seneste halve år er aktiekursen faldet med over 18 procent.

Flere amerikanske eksperter antyder over for New York Times, at Tim Cooks oplysninger om Apple kan være på kanten af reglerne for en børsnoteret virksomhed, som skal sikre, at alle får vigtige oplysninger samtidig. Indtil videre har de amerikanske børsmyndigheder, SEC, dog ikke taget sagen op.