Apple-topchef til privat møde med Vestager

Tim Cook på lynvisit hos EUs danske konkurrencekommissær, som snart afgør, om Apple står til skattesmæk i milliardklassen.

Apples topchef, Tim Cook, var torsdag til »privat møde« med EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, forud for afgørelsen i den store skattesag. Arkivfoto: Carlo Allegri, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blot få uger, før EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager ventes at beslutte, om den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple skal betale milliarder i ekstraskat, har Apple-topchef Tim Cook torsdag været til privat møde med den danske kommissær.

Det bekræfter Margrethe Vestagers talsmand over for den britiske finansavis Financial Times. Hvad de to talte om på det »private møde«, oplyses ikke, og Apple selv vil heller ikke fortælle nærmere.

Tim Cooks tur til Bruxelles ses som et tegn på, at Apple er bekymret for udfaldet af EUs undersøgelser.

Kan ende som største bøde i EUs historie

Apple risikerer et kæmpe skattesmæk. IT-giganten, der er verdens mest værdifulde virksomhed, beskyldes for at have indgået en skatteaftale med Irland, hvor Apples europæiske hovedsæde ligger,  så Apple ikke skal betale så meget i skat som andre firmaer.

Margrethe Vestager har som konkurrencekommissær allerede haft den amerikanske kaffekæde Starbucks og den italienske bilproducent Fiat i vridemaskinen for tilsvarende aftaler med Holland og Luxembourg. Begge selskaber har fået et skattesmæk. Apple-sagen er dog den mest markante af de igangværende skatteundersøgelser, fordi den er den ubestridt største, siden EU i 2004 gav en milliardbøde til softwaregiganten Microsoft - ikke for at unddrage sig skat men for at have vævet lidt for mange af sine egne programmer ind i styresystemet Windows og dermed holde konkurrenter ude.

Nyhedsbureauet Bloomberg har beregnet, at Apple risikerer at skulle betale omkring otte milliarder dollars eller næsten 55 milliarder kroner, mens investeringsbanken J.P. Morgan anslår, at der kan blive tale om at betale helt op til 19 milliarder dollars. Det er beløb, som også i Apples regnskab med et dagligt overskud på næsten 800 millioner kroner vil kunne ses, selv om advokater i Bruxelles ifølge Financial Times ikke tror, at EUs krav vil ende i de beløbsstørrelser. Stadig kan bøden dog ende som den hidtil største, der er givet af EU.

Dublin vil anke afgørelse

Både den irske regering og Apple har afvist at have gjort noget forkert eller ulovligt, og Irland har allerede meddelt at ville gå videre med sagen juridisk, hvis EU-afgørelsen falder ud, så Apple får et skattesmæk. Irland er i kraft af sin lavere selskabsskat en magnet for at tiltrække europæiske hovedsæder for store, internationale selskaber. Det skaber arbejdspladser i Irland og bidrager til landets økonomi. Apples europæiske hovedsæde i Cork har således 5.500 ansatte.

EUs argumentation er, at multinationale selskaber ikke skal kunne få bedre skatteaftaler end alle andre. EU ser skatteaftalerne som en skjult statsstøtte, hvilket ikke er tilladt.

Margrethe Vestagers afgørelse i sagen ventes at komme efter det irske valg, som forventes sidst i februar, for ikke at påvirke valgets udfald.