Apple-topchef: iPhone-ejere kan selv bestemme, om deres telefon skal være langsom

Tim Cook lover, at ny softwareopdatering vil gøre det muligt at slå Apples batteriindgreb fra.

Apple-topchef Tim Cook undskylder for balladen om, at Apple bevidst har gjort ældre iPhone-telefoner langsommere, og lover nu en softwareopdatering, så folk selv kan bestemme. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Galbraith

Den voldsomme kritik af, at Apple bevidst har gjort en lang række ældre iPhone-telefoner langsommere, får topchef Tim Cook til at love, at iPhone-ejere med en kommende softwareopdatering selv kan bestemme, om Apples indgreb skal slås fra.

Før jul kom det frem, at Apple med seneste opdatering af mobilstyresystemet iOS til version 10.2.1 med vilje har gjort ældre iPhone-telefoner langsommere – ifølge Apple for at sikre, at visse programmer eller hele telefonen med ældre batterier ikke pludselig lukkede ned, fordi batterierne slides og ikke længere kan præstere fuldt ud.

Slå det selv til eller fra

Kritikken betød i første omgang, at Apple tilbød, at ejere af en iPhone 6 eller nyere modeller (men altså ikke f.eks. en iPhone 5) kunne få et nyt batteri til – i Danmark – 229 kroner eller omkring en fjerdedel af den normale pris.

I et interview med den amerikanske TV-station ABC News onsdag siger Apple-topchef Tim Cook imidlertid nu, at Apple i næste opdatering af iOS til version 11 vil give mulighed for, at man kan slå batterifunktionen, som gør telefonen langsommere ved at forhindre den i at bruge batteriet for fuld kraft, fra.

»Hvis man ikke ønsker det, kan man slå det fra – selv om vi ikke anbefaler det,« siger Tim Cook.

Han »beklager dybt over for alle, der tror, at vi har haft andre motiver.«

Klar til marts

En udviklerversion af iOS 11 vil blive frigivet af Apple i næste måned, siger topchefen. Dermed vil den endelige udgave formodentlig være klar i løbet af marts.

Apple er blevet sagsøgt af flere iPhone-ejere i kølvandet på indrømmelsen, fordi de føler sig for dårligt informeret. De ville aldrig have købt nye telefoner, hvis Apple i tide have fortalt, at man ved at udskifte batteriet kunne gøre telefonen hurtigere.

Tirsdag krævede den kinesiske forbrugergruppe Shanghai Forbrugerråd, at Apple senest fredag leverer svar på problemet med de langsomme iPhones efter opdateringen af styresystemet iOS. Det sker på baggrund af 2.615 klager over Apple-produkter og -tjenester i 2017, sammenholdt med 964 klager i 2015, skriver nyhedsbureauet Reuters. Rådet er ikke en statsorganisation men er godkendt af de kinesiske myndigheder.