Apple tager endnu et designskridt

Designekspert roser Apple for ny bagside af glas og ramme af stål.

Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye iPhone er ligesom de øvrige produkter fra Apple: Veldesignet! Det mener en dansk designekspert, lektor Henrik Lund-Larsen fra Danmarks Designskole.

Han ejer selv en gammel mobil, og når han sammenligner dén med Apples nye produkt, ser han en klar tendens hos den nye gadget.

"Den bevæger sig længere og længere væk fra den mobiltelefon, som jeg sidder med nu. Den er bare lavet af plastik, der knirker. Du har et gedigent materialevalg i iPhone 4, " siger Henrik Lund-Larsen, der er specialist i industriel design.

Han er sikker på, at materialevalget har været vigtigt for Apple. I en promotion-video bruger elektronikfirmaet lang tid på at forklare, hvordan de har udviklet materialerne og sat telefonen sammen.

En markant ændring i forhold til forgængeren er, at Apple har droppet de to samlinger - det vil sige, at de ældre modeller havde en forside og så en rund bagside. Nu har fireren en stålbjælke hele vejen rundt og så en glas-plade både foran og bagved.

Selv om det nye materialevalg sandsynligvis kommer til at føles som kvalitet i hånden og give et godt indtryk af telefonen, så vil den ekstra samling i forhold til forgængeren få den til at se en anelse mere almindelig ud, mener han.

Den nye bagside kan være en ny designlinje hos Apple, mener han.

"Jeg tror, at grunden til, at den er designet i tre stykker, er for at gøre forside og bagside ligeværdige. Hvor bagsiden førhen var blød og lækker og alene bagside. Det er den ikke mere. Nu er for- og bagside ligeværdige. Det er et vendbart produkt. Det er måske ikke helt udtalt i denne model, men varsler formodentlig en ny generation af produkter lige om hjørnet," siger Henrik Lund-Larsen.

Det er dog ikke sikkert, at alle vil synes om den nye stil. Personligt er Henrik Lund-Larsen umiddelbart knap så begejstret.

"Umiddelbart vil jeg sige, at den er knap så elegant. Det, der var elegant før, var, at der kun var to samlinger. Nu ser den mere almindelige ud," mener han.

Stærk stil

Apple har dog holdt stilen med de bløde hjørner. Hvis man ser den nye iPhone forfra, ligner den forgængeren. Det har været vigtigt for Apple at holde fast i den overordnede linje, vurderer han.

"Man ændrer jo ikke på en succes. Så tilføjer du lidt nyt hvert halve eller hele år. Sådan er det jo med design," siger Henrik Lund-Larsen.

Apple har også opnået genkendelighed, som firmaet tydeligvis holder fast i. Apple har ved den nye iPhone, ligesom med de øvrige produkter, slebet detaljer væk, så udseendet er mere skrabet og rent. Det minder om de danske stole, eksempelvis Arne Jacobsens skrabede og stilrene "Ægget". Dén stil er vigtig og værd at holde fast i, mener han. Derfor er det kun detaljer, der er ændret.

"Det ser identisk ud, men det føles måske lidt anderledes. Det gælder al design, Coca Cola, Carlsberg og whatever. Coca Cola har et logo, der er over 100 år gammelt. Det er skrevet med skønskrift, og mange tror, at det har været det samme hele tiden, men det er det ikke. Det er tilpasset nutiden. Det er forskelligt, men alligevel identisk," forklarer Henrik Lund-Larsen.

Nu med farver

En helt ny ting ved den nye iPhone er, at Apple sælger farvebånd, som kan sidde på kanten. Henrik Lund-Larsen siger, at det ellers har været en værdi, at man kun kan få iPhone i sort og hvid, eftersom det skaber et budskab om et gennemtænkt produkt, og han mener, at de nye farver - udover måske at kunne sikre mod stød - er Apples forsøg på at sælge flere telefoner.

"Det er selvfølgelig fordi, de så kan nå bredere," vurderer han.