Apple tabte 426 mia. kr på tre minutter efter regnskab

Apple fik kanonsalg af iPhones i tredje kvartal, men skuffende udsigter til næste kvartal sendte aktien markant ned.

Tirsdagens Apple-regnskab blev modtaget med rynkede bryn hos analytikerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens mest værdifulde selskab - amerikanske Apple - skuffede ved fremlæggelsen af regnskabet for tredje kvartal efter børstid tirsdag aften. Det var på trods af et kanonsalg og en solid indtjening. Aktien blev sendt markant ned i eftermarkedet.

It-giganten har aldrig før solgt så mange Iphones, som i det seneste kvartal, og i de tre måneder - der er Apples forskudte tredje kvartal - tjente koncernen 10,7 mia. dollar netto. Det svarer til 1,85 dollar per aktie.

Sidste år var overskuddet på 1,29 dollar per aktie i samme periode, og ses der på analytikernes forventninger, lød de på 1,81 dollar per aktie.

Men alligevel blev tirsdagens Apple-regnskab modtaget med rynkede bryn hos analytikerne.

Den negative reaktion skyldes blandt andet, at Apple "kun" solgte 47,5 mio. Iphones svarende til 59 pct. flere end året før. Men det var lavere end aktieanalytikernes forventninger, der havde estimeret et salg på 49 mio.

Apple-topchef Tim Cook pointerede, at aldrig før har så mange Android-kunder valgt at skifte deres mobiltelefoner ud med en Iphone som nu, men det forhindrede ikke investorerne i at sælge grundigt ud af Apple-aktierne i eftermarkedet.

Den gennemsnitlige salgspris for en Iphone er skudt i vejret fra 561 dollar til 660 dollar i løbet af det seneste år, hvilket betyder, at et stigende antal forbrugere foretrækker at købe den dyreste udgave af iPhone.

Mens Apple oplyste salgstallene for andre store produkter som iPad - 11 mio. styk i det seneste kvartal - og Macintosh-computere - 4,8 mio. - så forbliver salget af det seneste produkt, Apple Watch, en forretningshemmelighed.

Uret er placeret i salgskategorien "andet" sammen med andre af Apples nicheprodukter som fjernsyn og Ipod.

En stor skuffelse var også indeværende kvartals forventede omsætning mellem 49 og 51 mia. dollar. Det var lavere end Wall Street-analytikernes estimerede et salg på 51,1 mia. dollar.

Bruttoavance ventes af Apple at lande i intervallet 38,5-39,5 pct., men gennemsnittet hos analytikerne er 39 pct.

Apple's bugnende pengetank, der gentagne gange har været udsat for kritiske bemærkninger fra aktionærerne, er nu på 203 mia. dollar, og har dermed krydset 200 mia. dollar for første gang.

Apple-aktien faldt ikke mindre end 6,9 pct. i eftermarkedet efter et fald på 1 pct. i den ordinære handel.