Apple skyder millioner i gasprojekt med Aarhus Universitet

Teknologikæmpen Apple har indgået et samarbejde med Aarhus Universitet til en værdi af 20 mio. kr. med det formål at hjælpe udviklingen af biogas.

Apple præsenterede fredag formiddag planer og modeller af derees ny transformatorstation i Foulum ved Viborg. Her ses Erik Stannow, Apples chef i Nordeuropa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er på mange måder et stykke vej fra Apple-hovedkvarteret i Cupertino i Kalifornien til den mark lidt uden for Viborg, hvor Apple for øjeblikket er ved at opføre sit datacenter til en pris på over seks mia. kr.

Apple vil drive datacenteret med 100 pct. vedvarende energi, og i den forbindelse har iPhone- og Mac-producenten igen åbnet tegnebogen og indgået et forsknings- og udviklingssamarbejde med Aarhus Universitet for at undersøge, hvordan biomasse bedre kan omdannes til biogas og dermed være med til at give grøn elektricitet til datacenteret. Apple skyder over 20 mio. kr. i projektet.

»Aarhus Universitet har specielle kompetencer i Danmark, og Danmark er et førende land inden for vedvarende energi. Oven i købet ligger der tilfældigvis et forskningscenter lige ovre på den anden side vejen,« siger Apples chef for Norden, Erik Stannow, mens han gestikulerer ud over markerne ved den lille, jyske by Foulum.

Datacenteret, som Apple vil opføre over de næste 7-10 år, er blevet betegnet som den største, private enkeltinvestering i Danmark nogensinde. Centeret skal udelukkende køre på vedvarende energi, og netop derfor er samarbejdet med Aarhus Universitet vigtigt, fortæller Erik Stannow.

»Du ikke kan oplagre vindenergi og solenergi ret effektivt. Og det er jo som solen skinner og vinden blæser, mens biogas kan oplagres, og derfor passer det bedre til et datacenter, som kører med reletivt fladt forbrugt i døgnets 24-timer,« siger han.

Det er ikke første gang, at Apple er med i udviklingen af vedvarende energi. Tidligere har selskabet skudt penge i udvikling af bølgeenergi i irske Galway, men dog et væsentligt mindre beløb.

»Det er ikke spor mærkeligt, at vi gør de her ting. Vi går måske lidt stille med dørene, men vi vil faktisk være selvforsynende med vedvarende energi. I første omgang alle vores datacentre og på sigt for hele virksomheden,« siger Erik Stannow.

Datacentrene er dog ikke nogen uambitiøs start for Apple, for det er blevet estimeret, at datacentre bruger to procent af det samlede elektricitetsforbrug i USA. Selv forventer Apple, at centeret ved Viborg vil bruge 2.100 GWH om året, hvilket svarer til kort en kvart million husstandes elforbrug hvert år.