Apple skuffer på årets begivenhed

Kun få nyheder fra IT-producenten på den sidste Macworld Expo, hvor store lanceringer tidligere er blevet foretaget. Nu forsvinder kopibeskyttelsen på musik købt på nettet.

Deltagere på Macworld Expo-udstillingen i San Francisco prøver den nye 17-tommer store MacBook, som Apple lancerer. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2007 var det iPhone-telefonen. I 2008 var det iPhone 3G. I år var det ... skuffende.

Årets begivenhed i Apple-verdenen, Macworld Expo i San Francisco, skuffer. Ikke alene blev Apple-stifter Steve Jobs for første gang siden 1997 væk fra scenen som åbningstaler. Det var også småt med nyheder fra IT-producenten.

Marketingsdirektør Philip Schiller holdt hovedtalen i stedet for Steve Jobs i den navnkundige, sorte turtleneck-bluse. Men Apple kunne ikke overgå de senere års topnyheder, som tog pusten fra selv den meget større forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show, i spillebyen Las Vegas, som holdes stort set samtidig.

Apple stillede i år med planer om at sælge musik over nettet uden kopibeskyttelse, med en ny, tynd bærbar computer med stor skærm og med opdateret film-, foto- og musiksoftware. Det imponerede ikke børshandlerne. Apple-aktien faldt med 2,3 procent, hvor de øvrige børsnoterede IT-selskaber steg i værdi.

Væk med kopibeskyttelsen - dyrere musik

Apple har gennem sin netmusikbutik iTunes solgt seks milliarder sange siden starten i 2003, hvor Apple gjorde, hvad musikbranchen selv ikke kunne finde ud af: Solgte lovlige sange til billig pris. Nu fjernes den kopibeskyttelse, som kun har generet køberne, fordi den har forhindret dem i at høre musikken, hvor de selv ønsker det, og i stedet har låst dem til bestemte programmer og afspillere.

Til gengæld forsvinder enhedsprisen på 99 cent pr. nummer. Fremover vil prisen på et musiknummer svinge mellem 69 cent og 1,29 dollars, hvor dugfriske numre før kostede det samme som helt ukendte eller bedagede klassikere. Apple har aftaler i hus med alle de fire store musikselskaber - Universal Music Group, Sony BMG, Warner Music Group og EMI. De kan nu se frem til øgede indtægter, da de nyeste numre, som sælger bedst, stiger i pris.

Desuden vil iPhone-indehaverne kunne købe musik direkte fra telefonen uden først at skulle over en computer.

En enkelt bærbar

Apple fremviste en ny 17-tommer bærbar PC til 2.799 dollars, den letteste og tyndeste i sin kategori. Derudover kom der ikke produktnyheder frem.

Analytikere er spændte på, hvordan finanskrisen vil få indflydelse på Apple. Apples produkter ligger alle i det høje prisleje, og netop nu har billige mini-PCer stor fremdrift. Dem har Apple tidligere afvist at ville kaste sig over at lave.

Årets Macworld Expo er i øvrigt den sidste. Derfor dukkede sangeren Tony Bennett da også op for at synge »The Best Is Yet to Come« og »I Left My Heart in San Francisco«.