Apple skuffer for anden gang i træk

Salget af iPad gik 18 procent tilbage, og Apple tjener færre penge pr. solgt iPhone 5 og iPad Mini. Men der var stadig et dagligt overskud på 512 millioner kroner.

Selv om Apple på ingen måde er i pengenød, skuffer regnskabet alligevel. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple leverede for andet kvartal i træk skuffende resultater, og salget af iPad-tavlecomputeren levede ikke op til de forventninger, som børsanalytikerne havde til selskabet. Ydermere vil den nye iPad Mini presse Apples indtjening yderligere.

Aktiekursen i verdens mest værdifulde teknologiselskab faldt derfor, selv om regnskabet for Apples fjerde kvartal i det forskudte regnskabsår viste et overskud på 8,2 milliarder dollars (47,1 milliarder kroner). Det svarer til et overskud på 512 millioner kroner om dagen.

Flere solgte iPhone-telefoner

Apple solgte i de tre måneder frem til 29. september 26,9 millioner iPhone-telefoner, og det er lidt flere end forventet. Til sammenligning solgte finske Nokia 6,3 millioner smartphonetelefoner og 76,6 millioner mindre avancerede telefoner. Samsung, som er verdens største mobilproducent, solgte alene 56,3 millioner smartphones i samme kvartal og sidder ifølge analysehuset IDC på 31,3 procent af det globale mobilmarked - dobbelt så meget, som Apple har.

Derimod solgte Apple kun 14 millioner iPad-tavle-PCer, og det er et pænt stykke under analytikernes forventninger samt en tilbagegang på 18 procent i forhold til kvartalet tidligere. En del af årsagen er den fortsat pressede privatøkonomi, en anden del tillægges, at rygterne om den iPad Mini, som blev præsenteret tidligere i denne uge og kommer i handelen i november, har fået mange til at holde igen med at købe.

Nu er den store opmærksomhed rettet mod det kommende julesalg. Som tommelfingerregel henter elektronikproducenter op mod 30 procent af hele årets omsætning i forbindelse med julen.

Mindre fortjeneste pr. solgt telefon og tavle-PC

Apples fortjeneste på hver solgt iPad Mini vil ifølge Apples koncernfinansdirektør Peter Oppenheimer ligge »betydeligt under virksomhedens gennemsnit«, men selv om han betegnede startprisen på 329 dollars som »aggressiv«, sælger både Amazon og Google konkurrerende produkter i syvtommerstørrelsen for 199 dollars, og flere eksperter har anslået, at iPad Mini vil stjæle op til 30 procent af salget af den større iPad. Ifølge Peter Oppenheimer tjener Apple også mindre på hver solgt iPhone 5 end på de tidligere telefoner.

»Vi arbejder hårdt på at prøve at få omkostningerne ned og forbedre effektiviteten i produktionen, som vi også har gjort det tidligere,« sagde han på en analytikerkonference torsdag aften.

Produktionsomkostningerne på iPhone 5 og iPad Mini er steget voldsomt. I alt lå udgifterne i juli-september på 15,5 milliarder dollars, hvilket er dobbelt så meget som for et år siden, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Topchef: Ingen forsinkelser

Ifølge Apples topchef, Tim Cook, er der ikke udsigt til mangel på komponenter og dermed leveranceforsinkelser. Han sagde også, at Apple i september havde solgt fem millioner iPhone 5-telefoner.

Salget af Apples Mac-computere steg med en enkelt procent til 4,9 millioner solgte eksemplarer. Derimod faldt salget af iPod-musikafspillerne med 19 procent til 5,3 millioner styk.