Apple skruer bissen på

Ny Macbook Pro med superskærm og opdateringer over hele linjen på vej. Og så kan iPhone-ejerne snart skrotte deres bil-GPS - Apple har nemlig nu lanceret sin egen korttjeneste.

MacBook med superskærm og opdateringer af styresystemerne til både PCerne, iPad og iPhone var blandt nyhederne fra Apples udviklerkonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af årets hovedevents for Apple-folket løb mandag aften af stablen i San Francisco, hvor dette års udviklerkonference afholdes de næste dage - og selv om visse produkter udeblev, skuffede Apple langtfra.

Mest markant var nyheden om en ny Macbook Pro med en iPhone 4-agtig skærmopløsning. Og så har Apple netop annonceret, at iPhone-ejerne kan se frem til at kunne bruge deres iPhone som GPS i bilen. Den gamle kort-app er nemlig smidt ud og erstattet af en ny, avanceret navigationstjeneste.

På forhånd var der meget snak om, at Apple ville benytte lejligheden til at opfriske sin serie af bærbare computere, der efterhånden var blevet temmelig aldrende. Det gjaldt især Apples svar på Ultrabooken, Macbook Air, der har næsten et år på bagen, alt imens konkurrenterne er tromlet ind på Apples enemærker med Macbook Air-lignende maskiner.


Apple dømt for falsk markedsføring af iPad

Der var spekulationer om, hvorvidt Apple ville forsøge at bygge iPhone 4-agtige skærme med meget høj pixeltæthed ind i de allermindste bærbare, men det kommer altså ikke til at ske, viser det sig nu. Til gengæld får maskinerne USB 3.0, mere harddiskplads og Intels nye Ivy Bridge-processorer indbygget.

Også de gamle Macbook Pro-maskiner har fået en overhaling, der dog mest af alt minder om en almindelig opgradering - dog også med de nye Ivy Bridge processorer.

Supermaskine med Retina-skærm

Til gengæld har Apple netop lanceret det, selskabet kalder næste generation Macbook Pro - en maskine, der ganske som rygterne sagde, får den såkaldte Retina-skærm. Maskinen er skrabet for porte og andet udstyr, og derfor cirka lige så tynd som Macbook Air - men med en svimlende opløsning på 2880x1800 pixel, svarende til en pixeldensitet på 220 ppi (pixels per inch). Det er lidt dårligere end iPhone 4, der kan byde på 326 ppi, men på en meget mindre skærm.


Vent med at købe ny Mac

Prisen bliver dog i den hampre ende af skalaen med 17.599 danske kroner for den mindste model.

Maskinen er ifølge Apple helt redesignet indvendig og kommer nu med op til 768 GB SSD-drev, der er en medvirkende årsag til, at man kan forvente at klemme op til syv timer ud af batteriet - en markant forbedring i forhold til de gamle Macbook Pro-modeller, men fortsat ikke markedets bedste batteritid.

Software i centrum

Det er sædvanligvis software, der er i centrum på udviklerkonferencen, og Apples cloud-service var på forhånd udnævnt til at være en af dem, der stod for skud. iCloud har på en række områder haltet efter konkurrenternes tilbud, og anvendeligheden har været et morads mellem den gamle og nu lukkede tjeneste, MobileMe, og den nye iCloud. Eksempelvis kunne man ikke synkronisere noter mellem sine Mac-enheder via iCloud, mens man sagtens kunne synkronisere huskelister.


Apple-manien raser: Kommer der nyt grej i aften?

Den rodebutik bliver der ryddet op i nu. Apple oplyser, i øvrigt at 125 mio. mennesker bruger iCloud-tjenesten. Overraskende få, når man tænker på, at tjenesten tilbyder gratis backup.

Næste generation af styresystemet til Apples computere, Mac OSX står også over for en opdatering, og den næste version har kodenavnet Mountain Lion. Selskabet har tidligere fremvist nogle af de centrale nyskabelser, men til aften valgte Apple alligevel at fremvise de mest nyskabende. Eksempelvis har Apple nu lagt et såkaldt notifikationscenter ind i højre side af skærmen, der minder om det, der allerede nu findes på iPhone. Her vil køre en slags notifikationer om alt, der kommer ind på computeren for eksempel mails, kalenderbegivenheder og Tweets. Mange vil finde funktionen ganske forstyrrende, hvorfor Apple som standard har valgt, at den skal kaldes frem, hvis man ønsker at se den.

Mac OS X - nu med indbygget morfar


Ganske overraskende lancerede Apple samtidig funktionen med det bemærkelsesværdige navn Power Nap - en funktion, der går ud på, at maskinerne nu kan stå og tage backup og synkronisere, mens man er væk fra dem. Den nuværende backupfunktion i Apples styresystem starter med faste intervaller, hvilket kan sløve computeren gevaldigt, hvis man samtidig sidder og arbejder på den.


Nu begynder navigations-krigen

Hardcore Mac-brugere vil kende funktionen fra programmet Growl, som Apple har kigget gevaldigt over skulderen.

Også Apples eget iMessage-system bliver nu indbygget i Mac OSX, hvilket betyder, at man nu vil kunne sidde på sin Mac og sende beskeder direkte til folk - dog kun, hvis de har en iPhone eller et andet Apple-produkt.

Mountain Lion frigives i juli og kommer til at koste 20 dollars - sikkert omkring 120 kroner.

Også Game Center integreres, så man kan spille mod folk, der har en anden Mac, en iPhone eller iPad - og så kan brugere af Apples settop-boks, Apple TV, nu spejle computerens skærm op på et fjernsyn - begge disse funktioner var dog ventet på forhånd.

Nyt iPhone-system

Et af udviklerkonferencens hovedtemaer har dog været opdateringen af iOS, der står over for at blive opdateret til version 6. Google er en anelse foran i versionracet og har for få måneder siden lanceret version 4 af Android-systemet, mens næste version ventes i løbet af sensommeren. Apple opdaterer sin software noget sjældnere - til gengæld kan iPhone-folket se frem til 200 nye funktioner i næste version, meddeler Apple.

Den virtuelle assistent Siri får en større opdatering, og er nu integreret ind i mange flere funktioner i iPhone. Foreløbig er der dog ikke noget nyt om, hvorvidt den kommer på dansk, hvorfor de færreste danskere for alvor får glæde af herlighederne. Siri kan i øvrigt også Twitte for en via stemmestyring - forudsat altså, at man taler engelsk og bruger Twitter.

Siri kan dog nu tale en hel bunke sprog, herunder kinesisk og italiensk - men heller ikke denne gang kom Danmark altså med, hvilket måske ikke overrasker, sprogområdets størrelse taget i betragtning.

Dertil kommer, at Apple har indledt et samarbejde med en række bilproducenter om at indbygge en knap, der kalder Siri op, uden at føreren af bilen behøver at flytte hænderne fra rattet.

Mens især Apple og Google slås om, hvem der har flest apps at byde på i deres app-stores, er der fortsat ingen tvivl om Apples føring. I alt rummer app-storen nu 650.000 apps, og over 30 mia. gange er en app blevet hentet af en bruger, oplyser Apple.

Facebook indbygget

Hidtil har Apple alene indbygget den i Danmark ret lidt brugte tjeneste Twitter, men forsømt at bygge det noget mere brugte Facebook ind i sine mobile platforme. Det sker dog nu, og den næste version af iOS har således en omfattende integration til Facebook bygget helt ind i maven af systemet.

Ting kan deles på Facebook direkte fra mange iPhone-apps, og de kontakter, man har på Facebook, flytter automatisk med over i iPhonens adressebog - et fænomen, der allerede kendes fra Androidplatformen.

I praksis betyder integrationen til flere sociale netværk, mailkonti, kalendere - og så selvfølgelig til de gammeldags opkald og SMSer, at mobilen vil bimle uforholdsmæssigt meget hele tiden, hvorfor Apple nu bygger en 'forstyr ikke'-knap ind i mobilen, så man f.eks. ikke bliver vækket af vibrationer om natten, hvis man sover med iPhonen ved siden af sengen.

Det bliver også muligt at bruge Apples Facetime-videosamtaler via en almindelig 3G-forbindelse, men det kræver dog stadig, at modtageren af opkaldet også har en iPhone. Har modtageren ikke det, kan man ikke videosamtale fra sin iPhone - et område, hvor den ellers så avancerede iPhone er langt bagefter selv en tudsegammel Nokia N95 fra 2007.

Små sociale skridt

Forleden lancerede Microsoft sit sociale netværk so.cl, og Google fortsætter med at opdatere sit netværk, Google+. Imens dukker der dagligt nye sociale tjenester op, og Apple er efterhånden den eneste, der ikke har sit eget, hvis man ser bort fra iTunes-tjenesten Ping.

Til aftenens udviklerkonference tog Apple dog et lille socialt skridt, da selskabet meddelte, at det nu vil opdatere sin billede-synkroniseringstjeneste Photo-stream, så billederne nu kan deles - og snakkes om - mellem flere brugere.

En anden nu funktion er Passbook, der holder styr på rabatkort, boardingkort og meget andet. Funktionen vil for eksempel live-opdatere ens boardingkort til toget, så det altid er opdateret, men vanligvis går der en rum tid, før den slags tjenester dukker op på vore breddegrader.

Ny navigationstjeneste - endelig

Mest markant er dog, at Apple langt om længe opdaterer sin kort-app, så iPhone-brugerne får basale navigationsværktøjer indbygget i mobilerne. Det har både Google og Nokia i lang tid haft indbygget i deres mobiler, men Apple har haltet efter.

Apple har som ventet droppet Googles kort, som selskabet hidtil har brugt i sine mobiler - og i stedet lanceret en tjeneste, som selskabet selv har udviklet. Det betyder, at man - udover nye kort og en række nye funktioner - også får klassisk turn-by-turn-GPS, som det kendes fra bil-GPSer, hvor man guides hen til sit bestemmelsested. Stemmestyring følger med.

De nye kort er ikke blot kort, men også rigtige billeder af byer, set ovenfra - yderst detaljerede. Det vides endnu ikke, om det bliver muligt at hente kort ned på iPhonen, inden man tager på bilferie, eller man bliver flået for dataroaming, hvis man bruger funktionerne på et udenlandsk mobilnet.

Her kommer Danmark dog med nogenlunde sikkerhed med på vognen - det afslørede Apple selv i sin demo af funktionen, hvor et af kort-bogmærkerne på demo-iPhonen var 'Copenhagen, Denmark'.