Apple: Skru ned for sex og vold i TV-serierne

iPhone-producenten stiller særlige krav til sine leverandører til den kommende streamingtjeneste - blandt andet fordi det kan ramme salget af telefoner, hvis kunderne bliver sure.

Apple har allerede godt fat i TV- og seriemarkedet gennem iTunes og Apple TV-boksen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples milliardstore satsning på at få produceret sine egne serier til en kommende streamingtjeneste sker med særlige krav fra topledelsen om at skrue ned for sex, vold og politik.

Apple-topchef Tim Cook tog ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal en snak med chefen for Apple Music, Jimmy Iovine, efter at have gennemset den første egenproduktion. Serien »Vital Signs« viste indtag af kokain, et større orgie på en herregård og trukne pistoler, og det huede ikke Tim Cook, der i 2017 valgte at investere en milliard dollars i at bygge egen underholdning op.

Ingen unødvendig sex eller vold

Derfor har Apple pålagt producenter, at underholdningen skal have bred appel, have stjerne på rollisten, og at der ikke skal være unødvendig sex, frivoliteter eller vold. Det kan nemlig give bagslag andre steder i Apple-forretningen.

»Med Apple kan man sige: Jeg vil straffe dem ved ikke at købe deres telefoner eller computer,« siger Preston Beckman, tidligere programansvarlig hos TV-stationerne NBC og Fox.

I takt med at salget af iPhone-telefoner, som stadig leverer 55-60 procent af Apples omsætning, flader ud, arbejder Apple på at styrke indtjeningen på andre områder, heriblandt netbutikken App Store, mobilbetaling med Apple Pay og underholdning, som bl.a. omfatter streamingtjenesten Apple Music, der på kort tid er blevet en markant konkurrent til svenske Spotify, som er verdens største. Apple vil åbne en filmtjeneste gennem sin TV-app. Den skal sælges som en pakke sammen med andre abonnementer som plads på iCloud, Apples netlagertjeneste.

Måske premiere til marts

Hvornår det sker, er fortsat ikke endeligt besluttet. Seneste melding lyder på marts 2019 efter to udsættelser. Apple har købt rettighederne til et par håndfulde serier med bred appel til familien og har senest skrevet kontrakt med TV-talkshowværten Oprah Winfrey samt med producenterne af dukkeserien »Sesame Street«. Apple hyrede tidligere to af Sony Pictures rutinerede folk til at stå for at udbygge Apple-streamingstjenesten.

Apples konkurrenter på streamingmarkedet er Netflix, HBO og Amazon, der også alle får produceret egne serier for at kunne vise noget unikt, som kun kunder hos dem kan få. Netflix lagde for med »House of Cards«, mens HBO står bag »Game of Thrones«. I mange af disse serier lægges der ikke fingre imellem. Netflix er på rekordtid blevet kongen af streaming og havde ved udgangen af juni i år 124,3 millioner betalende abonnenter, heraf de 68,4 millioner uden for hjemlandet USA.

37 procent af alle danskere brugte sidste år Netflix hver uge, kun overgået af det Google-ejede YouTube, som rundede 50 procent af befolkningen, viser tal fra DRs analysegruppe om »Medieudviklingen 2017«.

Betragtelig brugerskare

Apple har tidligere stillet krav til noget af det indhold, som sælges gennem Apples nettjenester, så scener, hvor der bandes eller tales grimt om bestemte emner, er blevet klippet ud. Apples brugerskare er betragtelig, fordi Apple selv styrer hele økosystemet bag iPhone-telefonerne, iPad-tablets og Mac-PCerne og derfor allerede har folks kreditkortnumre i sine egne systemer, når nye tjenester lanceres, f.eks. da mobilbetalingstjenesten Apple Pay kom til. Apple Music er et andet eksempel på hurtig vækst.

Dermed er det lettere at få brugerne til at betale for nye ting, eftersom de ikke skal indtaste deres oplysninger på ny, og dermed er det interessant for leverandører at være en del af Apple-universet.

Der har tidligere været rygter om, at nogle af Apples investorer mener, at der skal bruges af den enorme pengetank i verdens værdifuldeste selskab til at købe Netflix.