Apple skaber 80 faste job i Viborg

Det store datacenter, som skal bygges i Foulum, giver fast arbejde til 80 mand, oplyser minister. Folketinget har nu sagt god for salget af jorden men skal skaffe reservejord til universitetet, som ejer den.

Apple investerer 6,3 milliarder kroner i at bygge et nyt datacenter i Foulum nær Viborg i Midtjylland, lige ved den store transformatorstation. Jordsalget er nu ved at gå i orden. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 80 faste arbejdspladser vil Apples kommende datacenter i Foulum ved Viborg give, når det står færdigt.

Det oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i et svar til Folketingets udenrigsudvalg.

»Ifølge Apple forventes etableringen af datacenteret gennem hele perioden at skabe ca. 300 direkte arbejdspladser. Heraf forventes selve driften af datacenteret at skabe ca. 80 arbejdspladser,« lyder det fra Mogens Jensen, som også ser muligheder for flere arbejdspladser hos underleverandører og andre samarbejdspartnere, mens datacenteret etableres, og når det senere kører.

Jordsalg godkendt

Apple offentliggjorde 23. februar, at IT-giganten investerer 6,3 milliarder kroner i at opføre et stort datacenter tæt på en stor transformatorstation i Foulum. Et tilsvarende datacenter opføres i Irland, og de to bliver Apples første datacentre i Europa. Herfra skal en række af Apples nettjenester, blandt andet iTunes-musikbutikken, køre.

Bygningsstyrelsen fik 11. marts Folketingets finansudvalgs billigelse til at sælge ejendomme til en kontantpris på 23 millioner kroner til selskabet Oconee Limited, som ligger i Irland og sorterer under Apple. Aarhus Universitet ejer jorden, som Apple vil overtage, og en del af pengene vil blive brugt til at købe erstatningsjord i samme størrelse til nye forsøgsmarker, som drives i samarbejde med Danmarks Kvægforskningscenter.

Ifølge Klima-, Energi- og Bygningsministeriets redegørelse i forbindelse med salget vil datacenteret blive bygget i op til otte etaper fra 2016 til 2026, hver på omkring 24.000 kvadratmeter, og selv om Apple selv lancerede begge europæiske datacentre som 166.000 kvadratmeter store, kan centeret i Foulum nå helt op på 190.000 kvadratmeter.

Ingen skorstene - og højst 10 meter

Placeringen tæt på transformatorstationen er valgt som følge af forsyningssikkerhed, blandt andet af el, vand, gas og dataforbindelser.

»Disse forhold kan betyde, at datacentret potentielt kan blive et af verdens mest stille og miljøvenlige, da man planlægger at undgå dieselgeneratorer og dermed ikke forventer at have skorstene eller lignende installationer. Byggehøjde forventes at blive under 10 meter for datacenterhallerne,« skriver Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Den megen varme, som et datacenter i kraft af sine tunge computerservere udvikler, skal genbruges ved at blive ledt tilbage i det lokale fjernvarmenet.

Skatteforhold skal afklares

Formanden for Folketingets finansudvalg, Camilla Hersom (R), har bedt sin partifælle, klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, om at svare på, hvilke skattemæssige forhold der gør sig gældende for køberen af jorden.

Apple er, som øvrige internationale teknologigiganter, notorisk kendt for at udnytte skattelovningerne. Apples europæiske hovedkontor er derfor placeret i Irland, fordi selskabsskatten her er lavere end i øvrige EU-lande. EU er derfor efter blandt andet Apple og er nu i færd med at stramme lovgivningen, så internationale selskaber fremover skal afregne i det land, hvor indtægterne kommer fra.