Apple sætter rekord på Samsungs hjemmebane

De nye iPhone 6-telefoner har fået godt fat i sydkoreanerne, og Apple sidder nu på rekordstor markedsandel.

Konkurrencen mellem de to mobilgiganter, Samsung og Apple, er hård, også i Samsungs hjemland, hvor Apple nu tager markedsandele takket være sin seneste iPhone-telefon. Arkivfoto: Jianan Yu, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIANAN YU

Den amerikanske mobil- og PC-producent Apple har vundet en stor sejr på ærkerivalen Samsungs hjemmemarked, hvor de nye iPhone 6-telefoner gnaver sig ind på Samsungs markedsandele.

Apple kunne i november gøre sin markedsandel på det sydkoreanske marked op til hele 33 procent. Det er ny rekord og det højeste, som noget udenlandsk mærke hidtil har kunnet klare, viser den månedlige opgørelse fra analysefirmaet Counterpoint i Hongkong. Samsung havde til sammenligning 46 procent, et stort fald fra de 60 procent, som verdens største mobilproducent lå på for fem måneder siden.

Dårlige leverancer spænder ben for større rekord

Det er Apples nye og større iPhone 6 og den endnu større iPhone 6 Plus, som har solgt godt i Sydkorea, og det er tilsyneladende gået ud over salget af Samsungs egne flagskibsmodeller med Galaxy Note 4 fra september i spidsen.

Disse telefoner ligger alle i klassen, som kaldes for »phablet«, en ordkrydsning mellem engelsk »phone« (telefon) og »tablet« (tavle-PC), fordi deres skærme er så store, at de nærmer sig de mindste tavle-PC-skærme.

Counterpoint-analytiker Tom Kang siger til nyhedsbureauet Reuters, at Apple kunne være nået helt op på 40 procent, hvis ellers IT-giganten havde kunnet levere de nye telefoner med 64 eller 128 gigabyte lagerplads i tilstrækkelig mængde.

Ny Galaxy S6 ventes

Samsung valgte for nylig, som følge af de faldende salgstal, at begrænse mængden af forskellige mobilmodeller fremover. Mobildivisionen bidrager nu kun med 44 procent af overskuddet i Samsung Electronics mod 68 procent, da det toppede i 2013. Samsung presses især af de mange kinesiske mobilproducenter med Xiaomi - verdens tredjestørste mobilproducent efter Samsung og Apple - i spidsen. De laver smartphonetelefoner, der er billigere, for at fat på et stort marked, da mange stadig synes, at topmodellerne hos de store er alt for dyre.

Samsung arbejder netop nu på den kommende topmodel Galaxy S6, som ventes lanceret op til verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i begyndelsen af februar.