Apple sætter priserne i vejret

Apps til iPhone og iPad er netop steget i pris på grund af nye skatteregler. Netflix holder indtil videre prisen i ro.

Apps er steget i pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Fra årsskiftet er det blevet dyrere at købe apps i Apples App Store. Prisstigningerne skyldes, at Apple nu skal betale moms i Danmark for sit salg af apps.

Apples salg i EU sker via et selskab i Luxembourg, og dermed har Apple undgået at betale moms i de lande i EU, hvor appsene er blevet solgt. Men en ny EU-lov, der trådte i kraft 1. januar, betyder, at virksomheder, der driver internetvirksomhed, nu skal betale moms i det land, hvor varen bliver købt.

Derfor skal blandt andre Apple nu til at betale 25 pct. i moms i Danmark, og det har fået priserne til at stige i App Store. Eksempelsiv er de apps, der før kostede syv kr., nu steget til otte kr. Dyrere apps er tilsvarende steget i pris, nogle op til 25 pct.

Ligesom Apple har også Netflix placeret et selskab i Luxembourg, hvorfra selskabet sælger sine tjenester til EU. Dermed skal også Netflix nu betale 25 pct. i moms i Danmark, men indtil videre har Netflix besluttet selv at æde den meromkostning, så prisen på et Netflix-abonnement ikke stiger i pris.