Apple-ros til fransk firma forud for skattemøde med præsident

Fransk IT-firma fik lynbesøg og ros af Apples topchef, som bagefter tog til møde med Emmanuel Macron for at drøfte EUs skattestramninger.

Apple-topchef Tim Cook (til venstre) mødtes mandag med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som står i spidsen for kampen for at få de internationale giganter til at afregne skat i de lande, hvor de tjener pengene. Arkivfoto: John Moore, Getty Images/AFP/Scanpix og Ludovic Marin, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples topchef har uddelt ros til et lille, fransk firma, som har leveret teknologi til de nye iPhone-telefoner, lige inden han skal mødes med præsident Emmanuel Macron for at tale skatteforhold.

Tim Cook, som i 2011 overtog ledelsen af Apple, da medstifter Steve Jobs først gik på sygeorlov og kort efter døde af kræft, var mandag på lynvisit hos det 42 mand store IT-firma Eldim nær Caen i Normandiet, skriver nyhedsbureauet Reuters. Eldim har afprøvet teknologien bag den ansigtsgenkendelse i 3D, Face ID, som Apple har lagt i iPhone X-telefonen, som kommer i handelen 3. november.

»Bravo for jeres arbejde!« skrev Tim Cook på Twitter - og på fransk - og roste »det talentfulde hold af ingeniører og ansatte hos Eldim, som gør iPhonen mulig«.

Macron fører an i skattekamp

Sidst på mandagen mødtes han så med Emmanuel Macron, som står i spidsen for EUs kamp for at få især internationale teknologivirksomheder til at afregne skat i de lande, hvor de har salg, og dermed stoppe skattetrafikken til EU-lande, hvor selskabsskatten er mindre.

Apple fik sidste år et skattesmæk på nærved 100 milliarder kroner af EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, for en særligt gunstig skatteaftale med Irland. Irland har nægtet at indkræve pengene, hvorfor EU-Kommissionen nu trækker Irland i EU-Domstolen. Apple selv har også indbragt sagen for domstolen, fordi Apple mener at have en juridisk gyldig aftale med Irland og derfor afviser at have begået skattesnyd.

Apples europæiske hovedsæde ligger i Irland, hvor selskabsskatten er betydeligt lavere end i resten af Europa.

»Konstruktiv dialog«

En talsmand for den franske præsident betegner det 45 minutter lange møde mellem Tim Cook og Emmanuel Macron som »konstruktiv dialog«, uden at der dog kom konkrete meldinger ud af det. De to drøftede dog også mulighederne for at udvikle Apples forretning i Frankrig.

Tim Cook var for halvandet år siden på »privat besøg« hos Margrethe Vestager i Bruxelles, mens EUs undersøgelser stod på. Dengang og efter at have fået præsenteret skattesmækket blev der talt med store bogstaver. Apples snart pensionerede juridiske direktør, Bruce Sewell, sagde direkte i en ophiset kommentar, at »Apple er et bekvemt mål, fordi det skaber masser af overskrifter. Det tillader kommissæren at blive Årets Dansker i 2016« med henvisning til Berlingskes kåring af Margrethe Vestager kort før jul.

Denne gang er Apples PR-strategi lagt om.

»Der er ingen stilstand i diskussionen. Der er en konstruktiv dialog, som sætter frugt,« lød det mandag aften fra det franske Elysée-præsidentpalads.

Det var første gang, at Tim Cook mødte Emmanuel Macron.