Apple risikerer sag efter syg topchef

Investorer er utilfredse med, at IT-giganten ikke hurtigere har meldt ud om Steve Jobs' sygdom.

Apple-stifter Steve Jobs på scenen ved sidste års Macworld Expo i San Francisco. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektronikgiganten Apple vil sandsynligvis blive slæbt i retten af investorer, som er utilfredse med, at der er uklarhed over topchefen Steve Jobs' helbredssituation.

Den 53-årige Steve Jobs meddelte onsdag aften, at han går på sygeorlov frem til juni. Det skete blot ni dage, efter at han - der tidligere har haft kræft - nedtonede bekymringerne om sit helbred med beskeden om, at hans synlige vægttab skyldes en hormonal ubalance.

For sent ude

Både analytikere og investorer klagede allerede da over, at Apple var alt for længe om at give besked om, hvad Steve Jobs fejlede, og hvor alvorligt det var. I mellemtiden havde rygterne cyklet rundt via Internet om, at han var dødssyg og ville træde tilbage. Dette ville være stærkt kritisk for Apple, hvis aktie da også blev påvirket af uroen.

Steve Jobs er nemlig hjernen bag Apples succes som designikon, og han har selv haft en væsentlig andel i udviklingen af Apples produkter. Samtidig har han formået at tale dem op til næsten gudelignende status på Apple-verdenens årlige højdepunkt, messen Macworld Expo i San Francisco, men for første gang stod Jobs ikke for hovedtalen, da scenen var sat i sidste uge.

Steve Jobs er Apple

»Det er ekstremt vanskeligt, fordi dette er den mest private del af hans liv. Men samtidig er Apple Steve Jobs,« siger Steve Williams, advokat for investeringsbanken Cotchett Pitre & McCarthy, som kritiserer Apple, til nyhedsbureauet Reuters.

Hvis det kommer til en retssag, vil det være den første af slagsen. Normalt skyldes sager, at der er afgivet urigtige oplysninger.