Apple render med næsten alle pengene

91 procent af det samlede overskud på at sælge smartphones i hele verden rullede i efterårsmånederne direkte i Apples pengetank.

Det koster Apple omkring 1.500 kroner at producere en iPhone 7, men den sælges for omkring 6.000 kroner. Derfor er Apple verdens i dag mest værdifulde virksomhed med en bugnende pengetank. Arkivfoto: Joel Carrett, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL CARRETT

Apples pengetank er verdens største, fordi den amerikanske iPhone-producent er ekstremt god til at tjene solide penge på sine dyre telefoner - faktisk så god, at 91 procent af det samlede overskud på salget af smartphonetelefoner i hele verden i tredje kvartal blev rullet direkte ind i Apples pengetank.

9,4 milliarder dollars tjente mobilproducenterne sammenlagt på deres telefoner i juli-september. Heraf stod Apple for de 8,5 milliarder dollars, viser en opgørelse, som analysehuset Strategy Analytics har foretaget. Det svarer til, at Apple tog 59,9 milliarder kroner af 66,2 milliarder, selv om Apple kun er verdens næststørste mobilproducent og er et godt stykke fra sydkoreanske Samsung, der gennem mange år har været ubestridt størst.

»Apples evne til at få sætte høje priser og nedbringe produktionsomkostningerne er i sandhed imponerende, og iPhonen fortsætter med at skabe monsterstore overskud,« siger Linda Sui, der er direktør i Strategy Analytics.

Tjener næsten 4.500 kroner pr. telefon

Analysefirmaet IHS regnede i september ud, at en ny iPhone 7 med 32 gigabyte lagerplads koster Apple 224,80 dollars eller 1.584 kroner at producere. Den koster i Danmark 5.799 kroner.

Apple tjente i juli-september 697 millioner kroner om dagen i rent overskud, viser regnskabstallene fra giganten, der er verdens mest værdifulde selskab.

Kinesiske Huawei, som er nummer tre på verdensmarkedet, satte sig på 2,4 procent af det samlede overskud, svarende til 200 millioner dollars. To andre kinesiske mobilproducenter, Vivo og Oppo, følger lige i hælene med hver omkring 2,2 procent af overskuddet. Alle øvrige smartphoneproducenter må dele de sidste 2,2 procent af overskuddet, svarende til omkring 200 millioner dollars.

Strategy Analytics' opgørelse er foretaget i det kvartal, hvor Samsung måtte tilbagekalde sin nyeste toptelefon, Galaxy Note 7, på grund af problemer med batteriet, som overophedede eller direkte eksploderede. Tilbagekaldelsen, der er den største i historien, koster Samsung mange milliarder kroner og dermed det overskud, som giganten ellers skulle have trukket hjem.