Apple ramt af omfattende dataskandale i Kina

Hundreder af millioner af Apple-brugere kan have fået lækket personlige oplysninger, afslører sikkerhedsfirma.

Apple har måttet fjerne en række populære apps fra sin App Store, efter afsløringen af, at de var inficeret med ondsindede programmer. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Apple har måttet fjerne en række af de mest populære apps i Kina efter afsløringen af en omfattende dataskandale. De mange apps var inficeret med såkaldte »malware«, små programmer, der kører i baggrunden og eksempelvis lækker oplysninger til andre parter, skriver Financial Times.

Ifølge cybersikkerhedsfirmaet Palo Alto Networks, der fredag afslørede skandalen, drejer det sig om hundreder af millioner af kinesiske Apple-kunder, der kan have fået lækket oplysninger gennem apps om alt fra spil, bankapps, aktiehandel, kort og sociale netværk.

Afsløringen rammer Apple på et ømt punkt. Apples topchef Tim Cook har nemlig tidligere været ude med riven efter Google, som han mente distribuerede usikre apps gennem Andriod Play.

Apple anerkendte sent søndag sikkerhedsbruddet, der ifølge IT-giganten skyldes at appsene er programmeret i en falsk version af Apples udviklingsprogram Xcode. Den falske version har gjort det muligt at indlejre den ondsindede »malware«.

»For at beskytte vores kunder har vi fjernet de apps fra App Store, som vi ved er lavet med den falske software, og vi arbejder sammen med udviklerne med at sikre, at de nu bruger den rigtige version af Xcode til at genopbygge deres apps,« lyder det fra Apple i en udtalelse.

Indtil videre er 39 apps blevet fjernet fra App Store. Det drejer sig blandt andet om populære apps som chat-appen WeChat, den kinesiske Uber-lignende tjeneste Didi Kuaidi og det sociale medie Sina Weibo, der dog allerede har en sikker version af sin app fremme igen.