Apple-penge redder Nokia fra afgrunden

Milliardunderskud hos den finske mobilgigant efter katastrofalt lavt salg. Men katastrofen var mindre end ventet, så investorerne var glade.

På billedet ses Nokias topchef, Stephen Elop (tv.), og Microsofts topchef, Steve Ballmer, der besegler deres nye aftale med et håndtryk på Mobile World-kongressen på Hotel Intercontinental i London. Microsoft vil bruge milliarder på at udvikle deres Windows Phone-operating system til Nokia telefoner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den konkurrent, som mere end nogen anden er skyld i den finske mobilgigant Nokias ulykke, er ironisk nok samtidig skyld i, at der kan anes smil i mundvigene hos både ledende Nokia-folk og investorer.

Amerikanske Apple har nemlig måttet betale en klækkelig sum til Nokia i en standende strid om patenterede teknologier, og det sikrede, at katastrofen ikke blev nær så total som frygtet, da Nokia med 45 minutters forsinkelse på grund af tekniske problemer torsdag over middag offentliggjorde resultatet af tre slidsomme måneder.

Driftsresultatet viste et tab på 487 millioner euro (3,6 milliarder kroner), og salget faldt med 20 procent fra 111 millioner telefoner for et år siden til nu 88,5 millioner. Heraf var de 16,7 millioner i den attraktive, dyre ende, og dermed har samme Apple slået Nokia og er nu størst på området, eftersom Apple i et overraskende godt regnskab tirsdag aften kunne melde om 20,7 millioner solgte iPhone-telefoner i kvartalet. Det var med til at skrue Apples aktiekurs så højt op, at Apple nu er verdens næststørste selskab målt på markedsværdi kun overgået af oliegiganten Exxon Mobil.

En brændende platform

Nokias nuværende topchef, canadieren Stephen Elop, blev i september 2010 hentet fra Microsoft.

Stephen Elop satte selv lavinen i gang, da han i et internt memorandum forud for offentliggørelsen af aftalen med Microsoft beskrev, at Nokia var »en brændende platform«. Selv om nogle analytikere har spået, at Nokia-telefoner med Windows Phone som styresystem faktisk vil nå frem her i livet, er der udtalt skepsis over Nokias nye strategi blandt køberne.

Da Nokia for nogle uger siden lancerede sin nye topmodel N9, som er den første og sidste med det nye Nokia- og Intel-udviklede styresystem MeeGo, svømmede brugerne over i glædeskommentarer, hvilket næppe var Nokias plan.

Nokia kan først have den nye Windows Phone-telefon klar omkring nytår. Indtil da ventes salget af Nokia-telefoner at styrtdykke, da kun få ønsker at investere i telefoner, hvis software allerede er dømt ude af ledelsen.

Windows Phone har været på markedet siden efteråret 2010 og har endnu i dag en forsvindende lille markedsandel. Men en lang række grundfunktioner i telefonerne kan heller ikke anvendes uden for USA, selv om de stadig sælges til fuld pris.

»Nokia er nu 100 procent afhængig af at få succes med Windows-mobiltelefonerne. Det er skræmmende at se, hvor mange telefonproducenter der har lanceret Windows-telefoner, og hvor få telefoner de har solgt. I de næste fire kvartaler skal Nokia skabe succes med Windows Phone 7 noget, som HTC, Samsung, LG m.fl. ikke har kunnet. Det ser ud som om, Stephen Elop har brug for mere magi, end Harry Potter har kunnet levere i de seneste to bøger,« siger teleanalytiker John Strand, direktør for Strand Consult.

Regnskabsdagen blev turbulent for Nokia-aktien, der først faldt fem procent og siden steg med seks pct.

Ifølge aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank er investorerne typisk hurtige på aftrækkeren hvad angår Nokia.

»Det sker tit, at investorerne er meget ivrige for at handle på den første linje i Nokias regnskab. Bagefter læser de så side to og tre og finder forklaringerne, som måske er noget bedre end ventet,« siger Morten Imsgard, som også selv er mere positiv med hensyn til regnskabet, end han havde ventet.

»Deres forventninger til næste kvartal er et lille plus, og der havde markedet ventet, at det ville være negativt. Derudover er det positivt, at de formår at skabe en vis indtjening på trods af det massive pres på deres salgsniveau,« siger Morten Imsgard.