Apple overrasker trods stort fald i overskud

Salget af 31,2 millioner iPhones i regnskabsårets tredje kvartal overgår Wall Streets forventninger og får Apple-aktien til at stige med fire procent. Men overskuddet falder med 22 procent, og Apple har problemer på det vigtige, kinesiske marked.

Apples salg af iPhone overrasker Wall Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største IT-virksomhed Apple offentliggjorde tirsdag et kvartalsregnskab for regnskabsåret 2012/2013, der trods et fald i overskuddet på 22 procent i forhold til samme periode sidste år overgår markedets forventninger. Det fik aktien til at stige med 3,9 procent i det såkaldte eftermarked efter de amerikanske børsers lukketid.

Apple solgte 31,2 millioner iPhones i kvartalet, hvilket er langt mere end de forventede 26 millioner. 14,6 millioner iPads blev solgt i samme periode; det er til gengæld nogle millioner færre end ventet. Til sammenligning solgte sydkoreanske Samsung - verdens største mobilproducent - i april-juni 74 millioner mobiltelefoner, mens pressede finske Nokia solgte 61,1 millioner telefoner.

Salget af Mac-computere er gået tilbage fra 4 til 3,8 millioner styk.

Flere ældre - og billigere - modeller i handelen

Økonomidirektør i Apple, Peter Offenheimer, fortæller i et interview, at salget af iPhones steg med 51 procent i USA og 66 procent i Japan. Men en stigende del af salget er ældre iPhone-telefoner og iPad-tavlecomputere, hvor prisen er lavere, så Apples indtjeningsmargen er faldet fra 42 procent for et år siden til nu 37 procent. Gennemsnitsprisen på et solgt Apple-produkt er nu på 581 dollars - 27 dollars eller fire procent mindre på et år.

Apple tjente i det netop afsluttede regnskabskvartal 6,9 milliarder dollar (39,05 milliarder kroner) med en omsætning på 35,3 milliarder dollar (199,77 milliarder kroner). I samme kvartal for et år siden lød overskuddet på 8,8 milliarder dollar (49,8 milliarder kroner) med en omsætning på 35 milliarder dollar (198,07 milliarder kroner).

Apple-fans sikrede dermed selskabet et dagligt overskud på 429,1 millioner kroner. Apples værste konkurrent, Samsung, tjente i andet kvartal dagligt 526 millioner kroner.

Voldsom tilbagegang i Kina

Men Apples resultater i Kina bekymrer. Kina er Apples næstvigtigste marked efter USA, og her er omsætningen - på 4,6 milliarder dollars for Kina, Hongkong og Taiwan - gået hele 43 procent tilbage i forhold til første kvartal og 14 procent tilbage siden sidste år, selv om iPhone-salget i selve Kina er steget med fem procent.

»Det er en lavere vækstrate, end vi har set tidligere. Jeg tilskriver det mange ting, heriblandt økonomien dér,« sagde Apples topchef, Tim Cook, på en pressekonference tirsdag aften.

Det kinesiske marked udgør 13 procent af Apples omsætning i april-juni.

Investorerne har været bekymrede for, om Apple har tabt sin innovative kant efter tre store succeser med iPod, iPhone og iPad. Apple-aktien er i 2013 faldet med 20 procent i værdi og siden det hidtidige toppunkt i september 2012 med 40 procent, og markedet for smartphonetelefoner er flere steder ved at være mættet - folk har allerede skiftet den gamle, simplere telefon ud med en smartphonetelefon. Samtidig haler konkurrenterne design-, funktions- og teknologimæssigt ind på Apple, som på flere områder er direkte slået af sine konkurrenter.

I skudlinien flere steder

I Europa er IT-giganten i skudlinien i skattevæsenets kamp for at få internationale selskaber som Apple, Google, Amazon, Starbucks med flere til at betale skat i det land, hvor de arbejder, i stedet for at lægge de europæiske hovedsæder i skattely som Irland og Luxembourg og på den måde lede pengene hen, hvor skatten er langt mindre.

Apple er også involveret i overvågningsskandalen fra USA, hvor efterretningstjenesten NSA tilsyneladende har haft nærmest fri adgang til de store databaser hos Apple, Microsoft, Google, Facebook med flere og dermed til folks personlige dokumenter og filer. Omfanget er endnu ikke klarlagt, fordi teknologigiganterne skal have myndighedernes tilladelse til at offentliggøre, hvad - og hvor meget - de har udleveret.

Endelig undersøger EU Apples salgsmetoder.