Apple-opdatering lover hurtigere telefoner med bedre stemmestyring og udvidet virkelighed

Ny, gratis opdatering af mobilstyresystemet iOS er klar senere i år.

Apples kommende opdatering af mobilstyresystemet iOS indarbejder mulighederne for at kombinere den virkelige og virtuelle verden i såkaldt »augmented reality« (AR), og flere kan se de samme ting op hver deres skærm, sådan som softwaredirektør Craig Federighi her viser det. Foto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Den kommende opdatering af Apples mobilsoftware vil gøre ældre iPhone-telefoner hurtigere, bringe talegenkendelsessoftwaren Siri i ny frontal kamp med Amazons Alexa og hjælpe forældre til at begrænse den tid, som børnene tilbringer foran skærmen.

Den nye iOS 12-software vil være klar til iPhone-telefoner og iPad-tablets senere i år og blive en gratis opdatering. iOS 12 vil åbne apps på telefoner og tablets dobbelt så hurtigt som det nuværende iOS 11, og iOS 12 vil virke på alt Apple-udstyr fra 2013 og fremad, altså fra iPhone 5S, lover Apples softwaredirektør, Craig Federighi, som præsenterede opdateringen i forbindelse med Apples store, årlige udviklerkonference i San José i USA i denne uge.

Det skal rette op på kritikken efter en tidligere opdatering af iOS-styresystemet, som gjorde ældre Apple-udstyr mærkbart langsommere.

Med den kommende opdatering vil man kunne bruge »Forstyr ikke«-funktionen, og man kan se, hvad man har brugt tid på på sin iPhone-telefon eller iPad-tablet. Fotos: Apple/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Siri kan styre mere fremover - ligesom Alexa fra Amazon

Apple åbner også for, at flere apps vil kunne styres med stemmen, sådan som konkurrenten Amazon gør det med sin Alexa-talegenkendelsessoftware, der rykker ind i stadig mere forskelligt udstyr. Samtidig vil man fremover kunne holde videosamtaler i Facetime med helt op til 32 forskellige deltagere, hvorved Apple tager kampen op med både det Microsoft-ejede internettelefoniprogram Skype og IT-giganten Ciscos tilsvarende systemer. Facetime kobles sammen med Apples eget beskedsystem, så en gruppechat med et tryk kan gøres til en videosamtale med alle deltagerne.

Apples digitale assistent Siri vil lære nye genveje, så man f.eks. kan bede om hjælp til at slappe af, hvorefter Siri tænder for musikken og dæmper lyset - hvis man har elpærer, som kan kobles på Apple-systemet. Og hvis man kommer for sent til et planlagt møde, vil Siri foreslå at kontakte mødedeltagerne for at give besked.

Hver uge får man et resumé af, hvordan man har brugt sin telefon eller tablet, hvor meget tid man har brugt, hvor lang tid der er brugt på hver app, hvor ofte og hvornår man har aktiveret sin telefon, og hvilke apps der sender flest beskeder.

Så er appen brugt op for i dag

En ny forældrekontrol gør det muligt at begrænse, hvor megen tid børn - eller én selv - kan bruge i forskellige programmer og apps på iPhone-telefoner og iPad-tablets, og man vil tilsvarende kunne styre, hvilke apps de kan få adgang til. Når tiden er udløbet, er appen lukket land for resten af dagen. Kontrolen kan bruges på apps, film og netsteder. Og alle kan slå en ny funktion i »Forstyr ikke« til, så man ikke får vist nogen beskeder overhovedet, når man lægger sig til at sove. Stilletiden slutter ved et fastsat tidspunkt, eller når GPSen registrerer, at man forlader f.eks. sit hjem. For hver enkelt besked, som vises, kan man trykke og beslutte, om den slags fremover overhovedet skal kunne vises, når skærmen er låst.

Apples internetbrowser, Safari, bliver opgraderet til både Mac-PCer og iPhone-telefoner med en ny funktion, som skal sikre folks anonymitet, når de er på nettet. Safari vil kunne spærre for, at »Synes om«- eller »Del«-knapper fra sociale medier som f.eks. Facebook automatisk sender oplysninger om brugerne videre, selv om man ikke har klikket på dem på de netsider, man besøger.

Derudover er iOS 12 blevet bedre gearet til »augmented reality« (AR eller udvidet virkelighed), hvor digitale lag lægges oven på det, som man selv ser. AR blev indført med sidste års iPhone-telefoner. Med AR vil man kunne dele sine spiloplevelser, og danske Lego viste på udviklerkonferencen, hvordan to spillere med hver deres iPad slukkede en digital ildebrand i et hus, som var bygget af fysiske Lego-klodser.

Apple arbejder på, at man på Mac-computere vil kunne bruge iPhone- og iPad-apps. Det vil ifølge Craig Federighi, blive muligt fra 2019 og vil cementere, at Apple-verdenen er den, som softwareudviklere vælger først at udvikle deres nye programmer og spil til, mens Android-verdenen står i anden række.