Apple og Samsung tjekkes af EU

EU-kommissionen undersøger, om Samsung og Apple forvrider konkurrencen med det virvar af patentsager, som de to selskaber har kørende mod hinanden.

EU-kommissionen undersøger nu, hvorvidt Apple og Samsungs patentsøgsmål forbryder sig imod EU-lovgivning Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTILA KISBENEDEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-kommisionen har indledt en undersøgelse af, om Samsung og Apple har forbrudt sig mod EU-lovgivning i de patentretssager, som de to firmaer har kørende mod hinanden i forskellige lande. Det skriver Reuters.

Nærmere specifikt drejer undersøgelsen sig om, hvorvidt de to firmaer har indledt sig på konkurrenceforvridende virksomhed med retssagerne og hermed har forbrudt sig mod den EU-lovgivning, som forbyder kartelvirksomhed.

”EU-Kommisionen har sendt informationsforespørgsler til Apple og Samsung om firmaernes håndhævelse af ”standard-essential" teknologi vedrørende patenter i mobiltelefonsektoren,” skriver Kommissionen på sin hjemmeside.

Betegnelsen ”standard-essential” er en teknisk betegnelse, som referer til teknologi, der anses for at være standard på forskellige områder. I Apple og Samsungs tilfælde drejer det sig om 3G teknologi, eller rettere den UMTS teknologi (Universal Mobile Telecommunications System), som den tredje generation af mobilnetværk bygger på, deraf navnet 3G (3rd Generation).

Undersøgelsen skal således afdække, hvorvidt de to IT-giganter har forsøgt at hævde disse standarter som deres egne opfindelser i de verserende retssager rundt omkring i verden.

I øjeblikket har de to firmaer 20 forskellige søgsmål imod hinanden i 10 forskellige lande. I september lykkedes det Apple at få indført et forbud imod salget af Samsung Galaxy 10.1 i Tyskland på grund af en retslig tvist om lighed i designet.

Selv om både Apple og Samsung er omfattet af undersøgelsen, er der noget der kan tyde på, at det reelt kun er Samsung, som bliver undersøgt. Det mener ekspert i intellektuelle rettigheder Florian Mueller.

- Indtil nu er det kun Samsung, som har forsøgt at få ”standard-essential” patentkrænkelser håndhævet ved domstolene,” siger Florian Mueller til Reuters Bureau. Udtalelsen kommer med reference til sidste måneds dom i Holland, hvor en domstol afviste, at Apple skulle have brugt nogle af Samsungs patenter i iPhone, som ellers var søgsmålets anklage.

Florian Mueller forventer, at EUs undersøgelse vil få afgørende betydning for fremtidige patentkrænkelsessøgsmål ved EUs domstol.