Apple og Nokia begraver stridsøksen

To af de største kamphaner i IT-branchen er nået frem til en fredsaftale efter flere år med mundhuggeri og søgsmål.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske Apple og finske Nokia har tidligere i dag udsendt en børsmeddelelse, fordi den årelange patentkrig mellem de to selskaber er ovre.

De to IT-giganter er blevet enige om at frafalde alle søgsmål og juridiske spilfægterier om intellektuelle rettigheder. I stedet har de indgået en flerårig licensaftale.

Nokia sidder på tusindvis af patenter inden for mobilteknologi, som selskabet har udviklet siden 1990erne. Apple trådte først ind på dette marked, da de introducerede iPhone i 2007.

»Vores forhold til Apple ændrer sig nu; fra at være modstandere i retssalen bliver vi nu forretningspartnere, som arbejder til fordel for vores kunder,« siger juridisk direktør i Nokia, Maria Varsellona.

Nyheden har sendt Nokia-aktien mere end 6 procent op på Helsinkis børs.

»Vi er glade for denne løsning på konflikten og ser frem til at udvide samarbejdet med Nokia,« siger Apples driftsdirektør, Jeff Williams.

Mange af detaljerne i aftalen er fortrolige, men selskaberne oplyser blandt andet, at Nokia skal levere visse tjenester og produkter inden for infrastruktur til Apple. Samtidig skal Apple til at sælge digitale sundhedsapparater fra Nokia i sine butikker (som tidligere blev solgt under navnet Withings.)

Withings Health Mate

Apple skal også betale et ukendt beløb til Nokia og derefter betale løbende for brug af Nokias teknologi.

Nokia oplyser, at de vil komme med flere detaljer, når de fremlægger regnskabet for andet kvartal.

Apple og Nokia vil også vurdere mulighederne for at samarbejde om andre digitale sundhedsprodukter. Apple bruger årligt store summer på helserelateret teknologi og arbejdet blandt andet på, at smartphones og –ure bliver vigtige produkter inden for motion og folkesundhed fremover.

Engang var finnerne størst

Fredsaftalen mellem de to selskaber følger efter en række år med sammenstød og retssager. Så sent som i december sidste år indgav Apple søgsmål mod en række selskaber, som forvaltede gammel Nokia-teknologi. Nokia svarede igen med at sagsøge Apple, skriver The Verge.

I 2011 indgik de to selskaber et forlig, hvis struktur ser ud til at have dannet forlæg for den nye aftale, idet Apple også dengang betalte et éngangsbeløb og samtidig forpligtede sig til at betale jævnlige beløb for samarbejdet.

Forliget blev den gang indgået, påpegede blandt andet The New York Times, næsten samtidig med, at Apple passerede Nokia som det førende selskab inden for mobiltelefoni.

Nokia var i 1990erne verdens klart største producent af mobiltelefoner, men finnerne mistede den position, da Apple og Google indtog markedet med sine smarttelefoner og operativsystemer. Nokia har netop genoplivet sin mobildivision med en serie telefoner baseret på Googles Android-system.