Apple og Microsoft trues med kæmpe skattesmæk

Den amerikanske præsident Barack Obama lægger op til, at amerikanske selskaber skal betale skat af deres overskud i udlandet. Apple og Microsoft står til hver at skulle af med 65 milliarder kroner.

Selv om præsident Barack Obama selv har en iPad fra Apple, er der ingen kære mor: Apple skal betale fuld skat i USA. Arkivfoto: Jim Lo Scalzo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store amerikanske IT-giganter med Apple og Microsoft i spidsen står til at få store skattesmæk på hver over 65 milliarder kroner, hvis USAs præsident, Barack Obama, får sit budget igennem.

Barack Obama planlægger at tvinge de multinationale, amerikanske selskaber til at betale skatter af det overskud, som de har liggende i udlandet. Det ventes at kunne indbringe den amerikanske statskasse over to billioner dollars eller 13 billioner kroner (altså 13 millioner millioner), hvilket svarer til en stigning i bruttonationalproduktet på 1,5 procent.

Store milliardsummer i udlandet

I budgetforslaget, som blev fremlagt mandag, foreslår præsidenten, at selskaber betaler 14 procent af den kontantbeholdning, som de lige nu har uden for USA. Fremover vil der blive lagt 19 procent skat på overskuddet, skriver den britiske avis The Guardian.

Økonom i konsulentfirmaet Capital Economics, Andrew Hunter, anslår over for avisen, at medicinalfirmaet Pfizer og IT-giganterne Apple og Microsoft hver står til at skulle af med omkring 10 milliarder dollars - eller 65 milliarder kroner.

Capital Economics har gjort op, at General Electric lige nu har en oversøisk kassebeholdning på 110 milliarder dollars, Microsoft på 76,4 milliarder, Pfizer på 69 milliarder, medicinalselskabet Merck 57,1 milliarder, Apple 54,4 milliarder og IBM 52,3 milliarder dollars.

Demokraterne, hvortil Barack Obama hører, har ønsket, at multinationale selskaber betaler 35 procent i skat, som er, hvad der lige nu skal lægges for amerikansk indkomst, af også de oversøiske overskud. Republikanerne har kæmpet imod, om end den republikanske senator Rand Paul støtter en skat på 6,5 procent.

Apple vil låne billige penge for at spare skat

Også EU er efter de multinationale selskaber og vil nu kræve, at de betaler skat af deres salg i de respektive lande. Mange selskaber, oftest de store amerikanske, har hidtil udnyttet forskellene i selskabsskatterne mellem de 28 EU-lande og har lagt deres europæiske hovedsæde i enten Luxembourg eller Irland, som har de laveste selskabsskatter og siden overført salget fra andre lande til hovedsæderne for på den måde at få et ofte betragteligt nedslag i skattebetalingerne.

Nu skal der fremover betales skat i det land, hvor indtægterne kommer fra.

Apple, som er verdens mest værdifulde selskab med en yderst velpolstret pengekasse, vil ifølge det britiske dagblad The Telegraph udnytte, at det er billigt at optage lån lige nu. Derfor vil selskabet låne 6,5 milliarder dollars, så Apple kan undgå en høj beskatning i hjemlandet, USA. Den lave rent betyder nemlig også lavere omkostninger på lånene i forhold til skattebetalingen.

Apple præsenterede ellers i sidste uge verdenshistoriens største overskud for noget børsnoteret selskab nogen sinde, nemlig på 18 milliarder dollars svarende til 118,6 milliarder kroner eller mere end 1,2 milliarder kroner om dagen i julekvartalet oktober-december.