Apple og Google begraver stridsøksen

Patentslagsmål om teknologien i mobiltelefoner bliver bilagt, men bedste venner bliver de to rivaler ikke i denne omgang.

Apple mener, at iPhone indeholder enestående teknologi, som producenter af Android-baserede telefoner har stjålet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADREES LATIF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styresystemet Android fra Google findes i langt de fleste nyere mobiltelefoner, mens Apple er lillebroderen, som selvbevidst hævder at have opfundet teknikken, der gør en smartphone smart. Storebror har bare kopieret de gode ideer og er løbet med størstedelen af markedet, mener Apple. Derfor har der gennem flere år været ført den ene patentsag efter den anden mellem Apple og udbydere af Android-telefoner, i særdeleshed sydkoreanske Samsung.

Fredag aften indgik Apple og Google imidlertid en slags våbenhvile i alle verserende sager mellem de to. I en fælles udtalelse hedder det, at patentretssagerne indstilles, og at teknologigiganterne vil arbejde sammen om visse aspekter af patenter - men der er ikke tale om, at parterne dermed giver hinanden fri adgang til at udnytte teknologier på tværs af selskaberne, understreges det ifølge Reuters.

Android-baserede telefoner sidder på over 80 procent af markedet, mens Apple-telefoner udgør omkring 13 procent. 

Steve Jobs lancerede Apples iPhone i 2007 og har siden kaldt styresystemet Android for »et stjålet produkt«, og forliget har umiddelbart ingen indflydelse på Apples vrede over Samsungs anvendelse af teknologi, som Apple mener at have retten til. Apple har tidligere fået tilkendt én milliard dollar i erstatning fra Samsung, som har anket sagen, mens det ikke lykkedes at få nedlagt et fogedforbud mod salg af konkurrentens Android-baserede telefoner. I en anden sag vandt Apple for nylig en erstatning på »blot« 650 millioner kroner, hvor kravet lød på 10 milliarder kroner.

Google købte den skrantende amerikanske telefonproducent Motorola for 12,5 milliarder dollar i 2012 og solgte sidste år for 2,9 milliarder dollar selve telefonfabrikationen videre til kinesiske Lenovo, som tidligere også har overtaget IBMs hardwareproduktion. Google beholdt dog den store bunke patenter, som anses for at være den egentlige årsag til, at man i sin tid købte Motorola - og de retssager og patenttvister, som fulgte med.