Apple og Amazon kæmper om værdifuld topspion

Giganterne vil have rettighederne til James Bond-filmene - og det risikerer at betyde, at agent 007 ikke længere kan ses på TV.

Daniel Craig tager endnu en runde som agent 007. Imens er der bag linierne kamp om de lukrative filmrettigheder. Arkivfoto: Joeg Carstensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOERG CARSTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver hevet og flået i den britiske topspion James Bond, som nu også iPhone-producenten Apple og onlinegiganten Amazon vil have fingrene i. Det kan muligvis betyde, at der ikke fremover dukker James Bond-film op på TV, men at de skal ses ad andre kanaler.

De to giganter har lagt bud i milliardklassen for at kunne sætte sig på distributionsrettighederne til den nok berømteste, fiktive spions mange film, skriver Hollywood Reporter. Rettighederne, som indbefatter videresalg af James Bond-filmene til TV-selskaber verden over, vurderes at være mellem to og fem milliarder dollars - mellem 12,5 og 31,2 milliarder kroner - værd.

»Spectre« var den sidste

Hidtil har den japanske elektronikgigant Sony ejet distributionsrettighederne, men de udløb i 2015, da den seneste James Bond-film, »Spectre«, havde premiere. »Spectre« har indtjent omkring 880 millioner dollars, og siden har rettighedshaverne - MGM og produktionsselskabet Eon - været på jagt efter en ny distributør.

Sony har budt igen. Det samme har konkurrenterne Warner Bros, Universal Pictures og 20th Century Fox. Og nu altså også Apple og Amazon, som begge er gået massivt ind i opkøb og egenproduktion af indhold - film og TV-serier - til deres streamingtjenester, som skal være med til at holde kunderne fast ved konstant at kunne tilbyde dem noget, som ikke findes andre steder.

»Hvis Warner vinder, vil det være forretning som hidtil. De vil sælge filmene til andre spillere på markedet. Hvis Amazon eller Apple henter aftalen hjem, vil de måske ikke sælge TV-rettighederne men i stedet selv bruge dem globalt,« siger Richard Broughton fra markedsanalysefirmaet Ampere til det britiske dagblad The Guardian.

Milliardbeløb i spil

Amazon har således brugt milliarder af dollars på egne produktioner, mens Apple først lige er gået i gang. Netflix har afsat 6,6 milliarder dollars til indkøb og egenproduktion af TV, mens HBO bruger omkring to milliarder dollars om året på det samme.

Ifølge Hollywood Reporter har de to giganter budt omkring samme beløb som Warner Bros for James Bond-rettighederne, siger en kilde, uden at der er sat konkrete beløb på. Hverken Amazon eller Apple har kommenteret forlydenderne, men Amazon købte i 2012 de amerikanske rettigheder til James Bond-bøgerne.

Den britiske forfatter, Ian Fleming, skabte James Bond-figuren, som gik til filmen i 1962 i »Dr. No« med Sean Connery i hovedrollen som den hemmelige agent. Siden har Roger Moore, Pierce Brosnan og senest Daniel Craig spillet James Bond og meddelte i juli, at han tager endnu en runde som den iderige topspion i den kommende film, som ventes at få premiere i 2019.

LÆS MERE