Apple-nederlag giver mindre erstatning

iPhone-producenten vandt godt nok over Samsung, men erstatningen dækker nok kun lige sagsomkostningerne.

Apple og Samsung slås om ligheder i design og funktioner på deres topprodukter. Her ses Apples iPhone 5 (øverst) og Samsungs Galaxy S4 (underst), som for nylig har fået en storebror, Galaxy S5. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods udsigten til en erstatning på næsten 650 millioner kroner er den juryafgørelse, som fredag faldt i sagen mod mobilgiganten Samsung, et stort nederlag for Apple, som havde krævet langt flere penge fra sin rival.

Juryen i San José i Californien bestemte, at sydkoreanske Samsung, som siden begyndelsen af 2012 har været verdens største mobilproducent, skal betale 119,6 millioner dollars eller 643,5 millioner kroner i erstatning til amerikanske Apple for at have krænket patenter, som iPhone-producenten ejer, heriblandt til flere smartphonefunktioner som søgning.

Dækker næppe omkostningerne

Apple og Samsung har gennem tre år kæmpet mod hinanden i retssale verden over. Mange iagttagere ser Apples ihærdige kamp ved domstolene som et forsøg på at stemme imod den voldsomme fremgang, som salget af mobiltelefoner med Googles styresystem, Android, oplever. Her er Samsung den førende producent.

Over 80 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres med Android som styresystem, hvor Apples eget iOS, som bruges i iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, ligger på henved 13 procent af alle telefoner. Windows Phone fra Microsoft er med tre-fire procent nummer tre.

»Selv om afgørelsen er stor efter normale standarder, er det svært at se udkommet som en sejr for Apple. Beløbet er under ti procent af, hvad Apple krævede, og overstiger formodentlig ikke meget, hvad Apple har brugt på sagen,« siger Brian Love, professor ved Santa Clara University School of Law, til nyhedsbureauet Reuters.

Salgsforbud synes usandsynligt

Apple havde oprindelig krævet over to milliarder dollars i erstatning og samtidig krævet, at flere af Samsungs Galaxy-telefoner skulle forbydes solgt i USA. Erstatningen blev betragteligt mindre, og et salgsforbud skal først afgøres senere men anses for usandsynligt.

Apple fastholder, at »Samsung med vilje stjal vore ideer og kopierede vore produkter«.

Samsung vandt en lille sejr, da juryen samtidig afgjorde, at Apple havde krænket et Samsung-patent og derfor skulle betale 158.400 dollars i erstatning. Det er dog også langt mindre end de seks millioner dollars, som Samsung havde krævet.

Hverken Apple eller Samsung lider nogen økonomisk nød, og selv beløbet, som Samsung skal betale til Apple, vil næppe kunne ses på bundlinien hos nogen af selskaberne.