Apple nægter at låse iPhone op for FBI

Amerikansk domstol beordrer Apple til at hjælpe FBI med at låse krypteret telefon op. Apple-topchef nægter.

Det er en iPhone 5C som denne fra Apple, som det amerikanske politi i nu to måneder forgæves har forsøgt at bryde ind i. Nu har en amerikansk domstol beordret Apple til at hjælpe. Arkivfoto: Adrees Latif, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ADREES LATIF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk dommer har beordret iPhone- og iPad-producenten Apple til at hjælpe forbundspolitiet FBI med at bryde ind i en krypteret telefon, som tilhørte en af de to, som før jul skød og dræbte 14 og sårede andre 22 i San Bernardino i Californien.

Apples topchef, Tim Cook, nægter at hjælpe, fordi indgrebet vil true Apple-kundernes sikkerhed.

Dermed optrappes den langvarige stillingskrig med de store teknologiproducenter, som nægter at installere såkaldte bagdøre i deres software, så myndighederne altid vil kunne skaffe sig adgang alligevel, selv om telefonen, tavle-PCen eller computeren er krypteret. Teknologigiganterne vil ikke slække på sikkerheden med henvisning til, at så vil også hackere få en mulighed for at smutte ind ad bagdøren.

Apple skal give »passende teknisk assistance«

Det er det amerikanske justitsministerium, som har bedt retten i Los Angeles om at pålægge Apple at give »passende teknisk assistance« til de efterforskere, som siden angrebet 2. december forgæves har forsøgt at knække koden til den iPhone 5C, som den ene af angriberne havde på sig. Begge blev efterfølgende dræbt i en skudveksling med politiet.

Apple skal blandt andet slå den automatiske slettefunktion fra, som ellers vil rydde telefonen for alt efter ti sammenhængende fejlindtastninger af den rigtige adgangskode. Samtidig kræver dommeren, at Apple bistår efterforskerne med at gætte adgangskoden elektronisk.

Apple har fem arbejdsdage til at reagere, hvis afgørelsen anses for at være »urimeligt byrdefuld«.

Tim Cook har dog straks meldt ud, at Apple ikke agter at følge dommerens afgørelse. Han henviser til, at kravet har »betydning langt ud over den igangværende sag«.

»Regeringen beder Apple om at hacke vores egne kunder og underminere årtiers sikkerhedsmæssige fremskridt, der beskytter vores kunder - heriblandt millioner af amerikanske borgere - mod avancerede hackere og cyberkriminelle. Vi kan ikke finde noget tidligere tilfælde, hvor et amerikansk selskab er blevet tvunget til at udsætte sine kunder for en større risiko for et angreb,« skriver Tim Cook i et åbent brev til Apples kunder.

Han understreger dog, at Apple allerede har hjulpet efterforskerne så langt, som Apple har kunnet strække sig.

Apple har tidligere sagt, at det er umuligt for også Apple at låse krypteret udstyr op, som anvender Apples mobilstyresystem iOS 8 og nyere udgaver.

Anklagemyndigheden mener dog, at Apple stadig kan bistå efterforskerne ved at »slå ikke-krypterede spærringer fra, som Apple har kodet ind i sit styresystem«.

Afviser at installere bagdøre

FBI og de amerikanske efterretningstjenester har i nogen tid krævet, at politikerne pålægger teknologiproducenterne at installere bagdøre i deres udstyr og software. Det volder nemlig myndighederne store problemer at aflytte og efterforske, når udstyret er krypteret. Navnlig Tim Cook har talt med store bogstaver mod tanken, og han får solid opbakning fra teknologieksperter, som påpeger, at en svækket kryptering vil gøre private oplysninger og data udsatte over for hakkere, ligesom det vil undergrave sikkerheden på Internet og i øvrigt give konkurrencemæssige fordele for virksomheder i andre lande, som ikke bliver pålagt tilsvarende forpligtelser.

Ved kryptering kodes alle oplysninger og filer på telefonen eller computeren. Alle Apples nyere iPhone-telefoner og alle telefoner med den nyeste udgave af Googles mobilstyresystem Android er fra fabrikken krypteret som reaktion på den tidligere NSA-ansatte Edward Snowdens afsløringer af amerikansk masseovervågning. Brugeren mærker ingen forskel ud over at skulle taste en lidt længere adgangskode ind, men så snart telefonen går i dvale eller slukkes, slåes krypteringen til, og det er ikke muligt at tappe den for oplysninger.

Man skal dog huske, at hvis man bruger Apples og Googles nettjenester til at lave en sikkerhedskopi af sin telefon på, er kopien ikke krypteret.