Apple møder igen Samsung i retten

Slagsmål til milliarder af kroner om erstatning for lidt for kraftig inspiration af designet genoptages i dag i USA.

Sagen om, hvor meget Samsung lod sig inspirere af Apples design, fortsætter nu i USA. Der står milliarder af kroner på spil. Arkivfoto: Damien Meyer, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIEN MEYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de største patentslagsmål i nyere tid genoptages nu, når teknologigiganterne Apple og Samsung igen mødes i retten.

Det er efterdønningerne af den store retssag, der i august 2012 gav Samsung en syngende lussing med en bøde på en milliard dollars for at have ladet sig inspirere lidt for kraftigt af Apples design på 13 af sine telefoner og tavle-PCer.

Den nye runde begynder senere tirsdag, dansk tid, i en retssal, som ligger små ti minutters kørsel fra Apples hovedkontor i Cupertino i Silicon Valley på den amerikanske vestkyst. I første omgang skal retten sammen med parternes advokater udpege en jury, som skal have den store regnemaskine frem.

Halvdelen af bøden er på spil

Sydkoreanske Samsung er verdens største mobilproducent, mens amerikanske Apple er nummer to på smartphonemarkedet.

I marts i år afgjorde dommer Lucy Koh, som også havde den oprindelige sag, at omkring halvdelen af bøden - 450 millioner dollars - skal ses på igen, fordi retten havde fejlberegnet dele af erstatningen. Denne del af bøden kan bøde stige eller falde, hvorved Samsung kan risikere at skulle betale endnu mere, end giganten oprindelig blev dømt til.

Apple havde oprindelig krævet 2,5 milliarder dollars i erstatning.

Sager kører i ti lande i Europa

Det er stridigheder om patentrettigheder - altså retten til særlige teknologier -, som er i fokus. Samsung og Apple kører sager mod hinanden i flere end ti europæiske lande, dog ikke Danmark.

I oktober tilbød Samsung EU-Kommissionen at indstille skydningen og ikke i de næste fem år trække konkurrenter i retten for påståede patentkrænkelser. EU-Kommissionen har påtalt, at det skader konkurrencen, at giganten er lidt for proceslysten, når Samsung gang på gang rykker så hurtigt og kontant ud.