Apple mere profitabel end Nokia

Nokia er fortsat kongen på mobilmarkedet - men Apple tjener flere penge. Det viser kvartalstal fra mobilbranchen.

Apple forstår at tjene penge sin eneste mobilmodel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ian Langsdon
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia er verdensmester i salg af mobiltelefoner - men verdensmestere i at tjene penge på telefonerne er amerikanske Apple. Og det på trods af, at Nokia har utallige mobilmodeller i deres sortiment, mens Apple kun har en enkelt. Det viser en ny analyse foretaget af analysevirksomheden Strategy Analytics ifølge Reuters.

Analysen har dog det svaghedspunkt, at Apple ikke angiver salgstal for separate dele af koncernens produktlinjer. Det vil sige, at det kan være svært at udskille, hvor stor en del af Apples omsætning, der stammer fra iPhonen. Men estimatet fra Strategy Analysis lyder, at Apple har scoret hele 1,6 mia. dollar i driftsresultat på iPhonen i trejde kvartal - mens Nokia kun har haft 1,1 mia. dollar i samme periode.

Nokia, der tidligere kun har haft skuldertræk til overs for Apples indtog i mobilmarkedet, har nu i to kvartaler i træk offentliggjort regnskaber med røde tal på bundlinjen, samtidig med at Apple har sat omsætnings- og indtjeningsrekorder.

Ifølge analysehuset solgte Nokia 108,5 mio. telefoner i kvartalet - svarende til omsætning på 6,9 mia. dollars. Imens solgte Apple sølle 7,4 millioner telefoner, hvilket gav en omsætning på hele 4,5 mia. dollars.

Færre og billigere - men også flere dyre
Selv om den finske mobilgigant fortsat er en kæmpe i forhold til den lillebitte iPhone, har Nokia floppet fælt på smartphone-markedet, hvor selskabet slet ikke har formået at følge med den teknologiske udvikling, der i øjeblikket dikteres af Apple, Google, Palm og Research in Motion. Desværre for Nokia er dette marked det eneste vækstområde i mobilbranchen, altimens markedet for de mere almindelige telefoner er i voldsom afmatning, fordi folk køber færre og billigere telefoner.

Nokias hidtil bedste bud på en 'iPhone-dræber', modellen N97, har dog fået voldsomt kritiske anmeldelser - og har langt fra været det salgshit, som Nokia havde forventet. I stedet har HTCs Google Android-baserede telefon Hero vundet hæder og ære og er blandt andet af det engelske magasin T3 blevet kåret til årets gadget, selv om året ikke er slut endnu.

Forretningsmodellen bag Apples iPhone er relativt ukendt, men tidligere har Apple krævet en bid af den omsætning, telefonen genererede hos teleselskaberne. Samtidig har Apple en stor bi-indtægt på salg af applikationer i den indbyggede App Store.