Apple må betale halv mia. kr. i ekstraskat

De kinesiske skattemyndigheder slår hårdt ned på Apple, som har betalt for lidt i skat.

Apple har betalt for lidt skat i Kina. Nu slår de kinesiske skattemyndigheder hårdt ned på udenlandske selskaber. Arkivfoto: Isaac Lawrence, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Isaac Lawrence
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har måttet betale en millionstor skattebøde i Kina, fordi IT-giganten havde opgivet sine indtægter som værende langt mindre end i virkeligheden.

Ifølge det kinesiske finansministerium manglede Apple at afregne skat for et salg i 2013 på 8,8 milliarder yuan, svarende til ni milliarder kroner, ligesom Apple - ifølge det statslige, kinesiske nyhedsbureau Xinhua - havde fastsat sit overskud 5,4 milliarder yuan (5,5 milliarder kroner) for højt.

Den amerikanske iPhone- og iPad-producent har derfor måttet betale 452 millioner yuan (465 millioner kroner) i uafregnet skat samt en bøde på 65 millioner yuan (67 millioner kroner) til den kinesiske statskasse.

Hårdere kurs mod udenlandske selskaber

Apple har betalt skattegælden og -bøden.

»Vi betaler alle de skatter, som vi skylder, hvor vi gør forretninger, og vi vil fortsætte med at arbejde tæt sammen med finansministeriet,« siger Apple-talsmand Josh Rosenstock.

De kinesiske myndigheder har siden december 2014 sat hårdt ind mod udenlandske virksomheders skattebetalinger i landet. Den amerikanske softwaregigant Microsoft måtte således i november 2014 betale omkring 986 millioner kroner i uafregnet skat til Kina.

Apple oplevede i begyndelsen af 2015 en voldsomt stigende interesse for sine iPhone 6-telefoner i Kina. Populariteten overgik de kinesiske producerede - og noget billigere - smartphonetelefoner, men nu er de kinesiske mobilgiganter Xiaomi og Huawei igen rykket forbi Apple, der ligger på tredjepladsen foran sin sydkoreanske ærkerival Samsung.

Apple i søgelyset i Europa

Apple er også i skattemyndighedernes søgelys i Europa. Her er EU-Kommissionen i færd med at undersøge, om Apple har indgået en ulovlig skatteaftale med Irland i 1991, som begunstigede, at den amerikanske gigant ville lægge sit europæiske hovedsæde i netop Irland, der er kendt for at have lavere selskabsskatter end andre europæiske lande og derfor trækker mange internationale koncerner til.

Apple risikerer at skulle betale en kolossal ekstraskatteregning, hvis EU finder beviser for, at aftalen er ulovlig.

Apple er verdens mest værdifulde selskab og ligger inde med en kontantbeholdning på over 200 milliarder dollars.