Apple lukrerer på Samsungs problemer

Apple har haft det bedste iPhone-salg i USA i to år, selv om det fortsat er Android-telefonerne, der dominerer. Sagen om Apples batteriproblemer fortsætter med at udvikle sig.

Apples iPhone 7-telefoner står linet op på hylderne i en Apple-butik i Beijing i Kina, der er Apples næststørste marked efter USA. Men her går det dårligere med salget modsat i USA, hvor iPhone-salget er gået frem for første gang i to år. Arkivfoto: Thomas Peter, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Samsungs milliarddyre tilbagetrækning af sin flagskibstelefon Galaxy Note 7 med defekte batterier har løftet ærkerivalen Apple, som har solgt flere nye iPhone 7-telefoner.

Nye målinger fra analysefirmaet Kantar Worldpanel ComTech viser, at iPhone 7 blev den bedst sælgende smartphone i USA i juli-september trods debatten om det manglende hovedtelefonstik og kritikken af, at den lignede forgængerne alt for meget til at ville vække større interesse. 10,6 procent af alle solgte smartphonetelefoner var en iPhone 7. Den noget større iPhone 7 Plus besatte fjerdepladsen med 5,3 procent, overhalet af iPhone 6S og Samsungs anden toptelefon Galaxy S7.

Det er den største vækst for Apple i USA siden januar 2015, om end 57,9 procent af alle solgte smartphonetelefoner i USA fortsat er Android-telefoner med konkurrenten Googles mobilstyresystem.

Apples batteriproblemer udvikler sig

Apple har dermed nydt godt af Samsungs problemer, som til sidst medførte, at den sydkoreanske mobilgigant, der er verdens største mobilproducent, helt måtte trække 2,5 millioner solgte Galaxy Note 7-telefoner tilbage, efter at mange batterier enten var blevet overophedet eller direkte var eksploderet. Tidligere målinger har dog vist, at mange Galaxy Note 7-købere valgte en anden Samsung-telefon som erstatning.

Apple har selv fået et batteriproblem at slås med. Senest har forbrugermyndighederne i den kinesiske storby Shanghai dokumenteret, hvordan otte iPhone 6- og 6S-telefoner er brudt i brand eller eksploderet. Apple har meldt ud, at det skyldes »eksterne faktorer«, hvor telefonen er blevet fysisk beskadiget, hvilket har medført problemerne. Derudover har de kinesiske myndigheder fået mange meldinger om, at iPhone 6- og 6S-telefoner pludselig slukker, selv om der ifølge batterimåleren er rigeligt med strøm på telefonen.

Derfor måtte Apple, der har fået kritik for at reagere alt for langsomt på problemer, tilbyde at udbytte iPhone 6S-batterier på telefoner produceret mellem september og oktober 2015. Men i denne uge erkendte Apple, at problemet er større og rammer flere. Derfor forsøger man sig nu med en opdatering af iOS-softwaren og håber, at det vil løse problemet.

Batteriudskiftningen er Apples andet reparationsprogram på få dage. I fredags erkendte Apple også problemer med multitouch-knappen på sine iPhone 6 Plus-telefoner efter mange klager over, at knappen pludselig ikke virkede. Det skyldes, siger Apple, at man har tabt telefonen gentagne gange, og det vil ifølge Apple koste en dansker 1.342,25 kroner at få repareret.

I praksis bliver telefonen dog byttet helt ud med en anden af samme model. En dansk retssag om præcis det afgøres af Retten i Glostrup 9. december.

Tilbagegang i Kina - det næststørste marked

Selv om Apple har fremgang i USA, går det skidt på Apples næststørste marked, det kinesiske. I Kina er Apples markedsandel faldet fra 23 til 17 procent, viser Kantars tal, som har målt Android-telefonernes markedsandel til 75 procent.

Disse tal stemmer dog ikke overens med analysehuset Gartner, som følger teknologimarkederne tæt. Ifølge Gartners opgørelse var næsten 88 procent af alle nye smartphonetelefoner på verdensplan fra fødslen i juli-september udstyret med Android, hvor Apples iOS-software kun lå på 11,5 procent mod 13 procent for et år siden.

Apples seneste regnskab var det første med en reel tilbagegang i både salg og overskud - sidstnævnte næsten to milliarder dollars mindre end for et år siden. Salget af iPhone-telefonerne, som udgør 60 procent af Apples omsætning, har været på retur gennem mange kvartaler og lå igen i tredje kvartal 3,5 millioner styk under, hvad det gjorde sidste år på samme tid. Apple sælger dog betydeligt færre telefoner end Samsung.

Ifølge Kantar bevarede Apple i Storbritannien sin position. De tre bedstsælgende telefoner i landet var henholdsvis iPhone 7, iPhone 6S og iPhone SE, hvilket øgede Apples markedsandel i landet fra 34 til 41 procent.

Men i de fem største EU-lande som helhed - Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien - udgør Android-telefoner stadig 72,5 procent af smartphonesalget mod 21,2 procent til iOS-telefoner, i praksis iPhone. Også her er der tale om en fremgang for iOS, bortset fra i Tyskland, hvor iPhone-salget ifølge Kantar er gået 2,7 procent tilbage.